Penzioneri odgodili proteste, nakon dogovora sa Vladom

Vlada Federacije BiH i dva udruženja penzionera u Federaciji potpisali su danas sporazum o zajedničkom djelovanju čiji je osnovni cilj stabilnost i priliv novca u penzioni fond, prenosi novinska agnecija Patria.

Pošto su Sporazumom prihvaćeni svi zahtjevi penzionerskih udruženja, među njima saniranje minusa u federalnom zavodu PIO, stekli su se uvjeti za otkazivanje protesta penzionera najavljivanih za 29. septembar ove godine, rečeno je na pres-konferenciji održanoj nakon potpisivanja u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Puni naziv potpisanog akta je Sporazum o zajedničkoj saradnji na provođenju aktivnosti reforme i finansijske konsolidacije sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a potpisnici su premijer Federacije Fadil Novalić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa te predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH Ivan Kožul.

Kao realizacija prve tačke ovog sporazuma, na pres-konferenciji je najavljeno da će do sutra, 15. septembra, biti osigurana isplata svih augustovskih penzija u FBiH. Septembarska penzija bit će isplaćena do 10. oktobra, a oktobarska i ostale svakog petog dana u narednom mjesecu ili prvog radnog dana iza tog datuma ako peti bude neradni.

Sporazumom je također regulirano da će Federalna vlada pripremiti, utvrditi i u najskorije vrijeme uputiti u parlamentarnu proceduru set zakona koji proizilaze iz reforme penzijskog sistema – Zakon o penzijskom/invalidskom osiguranju u FBiH, Zakon o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja te Zakon o doprinosima.

Posebno se to odnosi na prvi zakon jer primjena novih zakonskih rješenja treba da počne od 1. januara naredne godine. Sporazumom je, također regulirano da će nakon stupanja na snagu nove legislative i saniranja deficita u penzionom fondu, uslijediti razgovori o povećanju penzija u narednoj godini.

Premijer Novalić je na pres-konferenciji najavio za četvrtak da će Vlada razmotriti rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije i predvidjeti 21 milion KM za stabilizaciju penzionog fonda.

Vlada je Sporazumom preuzela obavezu da Savezu udruženja/umirovljenika u FBiH te Savezu županijskih udruga umirovljenika FBiH u Mostaru, kao udruženjima potpisnicima Sporazuma, dostavi tekstove najavljenih novih zakona na mišljenje prije nego ih stavi na svoj dnevni red. Vlada je također obavezana da utvrdi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u smislu da se ova dva udruženja izuzmu od obaveze plaćanja poreza na sredstva koja se prikupljaju od članarine u najkraće vrijeme a najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

Vlada se, također, obavezala da će 20 posto gotovinskih sredstava od velike privatizacije usmjeravati u Federalni zavod za PIO kako bi bio izmiren dio neuplaćenih finansijskih obaveza te tako bilo dodatno sanirano finansijsko stanje Federalnog zavoda PIO, što je u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća.

Vlada, Federalni zavod PIO i dva udruženja kao potpisnici, posredstvom svojih predstavnika u Upravnom odboru Zavoda, će zajedno pratiti stanje prihoda i prikupljanja doprinosa u Federalnom zavodu PIO, navedeno je u danas potpisanom sporazumu.

 

 

 

 

(NAP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.