Penzije neće biti umanjenje, nego će najvjerovatnije biti uvećane

Penzije u FBiH u 2011. godini neće biti umanjenje, nego će najvjerovatnije, u odnosu na ovogodišnje, biti i uvećane, najavili su predstavnici Ministarstva finansija FBiH i Zavoda PIO/MIO FBiH.

Reagujući na sumnje i bojazan penzionera u FBiH da će njihove penzije u narednoj godini biti manje, iz Ministarstva finansija FBiH su saopštili da je u projekciji budžeta za narednu godinu planiran isti iznos za njihovu isplatu.

Iznos za penzije u finansijskom planu Zavoda PIO/MIO FBiH za narednu godinu uvećan je za četiri posto, pa bi najniža penzija, koja je sada 296 KM, naredne godine trebalo da bude oko 310 KM, pišu Nezavisne novine.

Emir Silajdžić, pomoćnik federalnog ministra finansija za budžet, tvrdi kako je za redovne i beneficirane penzije u projiciranom budžetu za 2011. godinu, predviđeno 168 miliona kao i prošle godine.

Ovaj iznos dogovoren je s predstavnicima penzionog fonda. Tražili su da u budžetu bude planirana i prva tranša za isplatu duga prema Fondu koji iznosi oko 180 miliona KM. Tog novca u budžetu nema. Obećano im je da će dug biti riješen iz izvanbudžetskih fondova“, kaže Silajdžić.

Tvrdi da će dug biti izmiren do 2013. godine kako je to i planirano.

Zavod PIO/MIO FBiH u svoj finansijski plan mora uvrstiti 41 milion KM od iračkog duga. Sa ovim iznosom i novcem koji će biti obezbijeđen tokom godine bit će izmirena prva tranša duga“, kaže Silajdžić, naglasivši kako bi Zavod 2011. godine trebalo da posluje jako dobro jer će na raspolaganju imati dovoljno novca.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH, kaže da je finansijski plan Zavoda za iduću godinu za 150 miliona KM veći u odnosu na ovu, te da iznosi oko 1,8 milijardi KM.

Nema govora o smanjenju penzija. Planirali smo njihovo povećanje za četiri posto. Ako prikupljanje prihoda bude išlo po predviđenoj dinamici i ne bude značajnijih promjena u broju penzionera, naredne godine njihove penzije bit će veće od sadašnjih“, istakao je Krnjić.

S njim se složio i Marinko Petrić, predsjednik UO Zavoda.

Kako sad stvari stoje, umanjenje penzija ne dolazi u obzir. Planirano je njihovo povećanje“, rekao je Petrić istakavši kako bi decembarske penzije u FBiH trebalo da budu isplaćene prije Nove godine.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, ne vjeruje tvrdnjama čelnika i ubijeđen je da će penzije biti umanjene.

U prednacrtu budžeta za narednu godinu planirano je 168 miliona KM, a za njihovu isplatu potrebno je 194,5 miliona KM. Nedostaje 26 miliona KM. Na ovo je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, upozorio Pericu Jelečevića, ministra rada i socijalne politike. S obzirom da u budžetu nije predviđena ni jedna KM za isplatu Vladinog duga Zavodu PIO/MIO, do povećnja penzija neće doći nego one neće biti ni isplaćene po postojećim koeficijentima“, rekao je Omerefendić.

Stanje u Fondu PIO

-168 miliona KM u budžetu FBiH planirano za penzije
-180 miliona KM duga potražuju penzioneri
-370.000 penzionera u FBiH
-296 KM trenutno najniža penzija

(Mojevijesti)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.