Penzije će se uvećati retroaktivno, to znači da će u septembru svi penzioneri dobiti 22 posto više!

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je jučer da će sve penzije za ovu godinu biti usklađene i retroaktivno povećane za 2,8 posto, a to, praktično, znači da će se uz redovnu penziju početkom septembra isplatiti retroaktivno povećanje za svaki mjesec od januara. Dakle, penzije u septembu bit će uvećane za više od 22 posto, a svakog narednog mjeseca za 2,8 posto, pojasnili su iz Federalnog zavoda PIO.

Kao što smo ranije pisali, na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim saradnicima.

Za uskalđivanje penzija od 2,8 posto u 2020. godini bit će potrebno izdvojiti dodatnih oko 65 miliona KM.

Dogovoreno je i da do kraja septembra ove godine budu usaglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje vanrednog usklađivanja penzija.

“Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani Korona-zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s penzijom za august počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO. Mi smo i dosad surađivali vrlo korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi Zakon o PIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i ko god bude na čelu Zavoda PIO, vi, penzioneri, ste osigurani zakonom”, kazao je premijer Novalić.

Direktor PIO-a FBiH Zijad Krnjić kazao je da je do sada ispoštovan svaki dogovor sa penzionerima te je naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane korekcije.

“Moramo svi biti svjesni da ni novi Zakon nije mogao drastično uvećati penzije, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš penzioni sistem na zdravoj osnovi”, kazao je Krnjić.

Predstavnici penzionera ukazali su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću na status penzionera, od kojih njih većina, kako su istaknuli, živi od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati penzija, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji reguliraju vanredno usklađivanje.

“Odlazimo odavde vrlo zadovoljni, jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je „Korona-zakonom“ bilo suspendirano usklađivanje penzija, koje, evo, sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali garanciju isplata penzija na dostignutom nivou. To je nama značilo puno, kazao je Redžo Mehić, predstavnik Udruženja penzionera FBiH.

Od stupanja na snagu novog Zakona o PIO 1. marta 2018. godine, vanredno su usklađene stare penzije za deset i pet posto, sve minimalne penzije, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje.

( Oslobođenje )

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: