Pekare, mesnice i kafići vješto izbjegavaju PDV

Kafići, pekare, frizerski saloni i mesnice često izbjegavaju da prijave ukupan promet, kako ne bi prešli granicu od 50.000 KM i time izbjegli plaćanje PDV-a, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Prema njegovim riječima, svi obveznici koji ostvare promet veći od 50.000 KM su u sistemu PDV-a, a UIO BiH nema mogućnost da kontroliše pekare, frizerske salone i mesnice jer većina njih nije u sistemu PDV-a i njih kontrolišu entitetske poreske uprave kroz kontrolu izdavanja fiskalnih računa.

Treba naglasiti da većina njih nije u sistemu PDV-a jer da bi određeni obveznik stekao zakonsku obavezu da se prijavi u sistem PDV-a, u BiH treba preći prag od 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou, što jedan dio ovih obveznika izbjegava“, kazao je Ratković.

Prema podacima UIO BiH, podaci za prvih šest mjeseci 2010. godine pokazuju da su obveznici koji se bave proizvodnjom hljeba, peciva, trajnih peciva i kolača, a koji su registrovani u UIO, ukupno prijavili za uplatu PDV u iznosu od 23,8 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

To je manje za oko milion maraka u odnosu na isti period prošle godine, kada je za naplatu PDV-a prijavljeno ukupno 24,8 miliona KM“, precizirao je Kovačević.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, upozorio je da ni pekari ni mesnice ne plaćaju PDV za sav promet koji imaju, što u velikoj mjeri oštećuje čitavu BiH.

Prema broju prijavljenog hljeba za koji je plaćen PDV ispadne da u RS jedan hljeb od 600 grama dnevno jede šest osoba. Tako je i kod mesnica. Prema broju vraćenih ušnih markica ispada da je za potrebe za mesom čitave banjalučke regije godišnje potrebno samo 20 goveda“, naveo je Usorac.

On je istakao da i RS i BiH imaju velike gubitke kada je u pitanju naplata poreza i da se samo na granicama godišnje izgubi oko 500 miliona maraka.

Iz Poreske uprave RS je saopšteno da je u ukupno 3.803 kontrole u prvoj polovini ove godine u ugostiteljskim, zanatskim i trgovinskim radnjama izdato 1.875 prekršajnih naloga i naplaćeno 935.400 maraka kazni za nepravilnosti u evidentiranju prometa preko fiskalnih kasa.

Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor, kazala je da je u prvoj polovini ove godine Tržišna inspekcija kontrolom 5.800 privrednih subjekata utvrdila da njih 255 nije izdavalo račune, a kod 422 subjekta nisu našli fiskalnu kasu.

Onima koji nisu poštovali propise izrečene su kazne u vrijednosti više od milion maraka, a podatke o onima koji nisu imali fiskalne kase i nisu izdavali račune dostavili smo Poreskoj upravi RS“, kazala je Borka Surtov.

Ona je naglasila da je Tržišna inspekcija, na osnovu informacija da ugostiteljski objekti u popodnevnim satima ne izdaju račune za pruženu uslugu, u proteklom mjesecu pojačala kontrole koje će se nastaviti i u narednom periodu, naročito u popodnevnim satima i u dane vikenda.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, kazao je da bi izdavanje fiskalnih računa bilo poželjno u svakoj normalnoj državi, ali da BiH još nije zrela za to.

Bilo bi dobro da bude jedinstven poreski sistem u BiH, s obzirom na to da je RS već uvela fiskalni sistem u većini privrednih subjekata, dok je u FBiH to tek na začetku“, kazao je Hadžić.

Prijavljeni PDV u pekarskim radnjama:

Period            Broj obveznika   Prijavljeni PDV

2006. godine         811              43.650.907

2007. godine         863              50.144.685

2008. godine         911              56.509.780

2009. godine         948              52.303.473

(mojevijesti).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: