PATRICK MOON, AMERIČKI AMBASADOR U BIH: Reforma Federacije BiH do narednih izbora!

Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je danas u Bijeljini da bi promjene Ustava Federacije BiH (FBiH) mogle biti usvojene prije izbora 2014. godine.

“Postoji širok konsenzus oko toga da je Ustav FBiH stvorio neke institucije koje postoje na više nivoa, da su te institucije vlasti preskupe i da se prema tom Ustavu ne zadovoljavaju na najbolji način potrebe svih građana”, rekao je Moon novinarima.

Prema njegovim riječima, SAD u saradnji sa nekoliko međunarodnih partnera radi na principu “od baze naviše” prijedlog za neophodne reforme FBiH.
“Naša su očekivanja da organizovanjem jednog sastanka stručnjaka, akademika, akademskih građana i nevladinih organizacija možemo doći do nekih prijedloga konačnih rješenja o ovom pitanju, što bi, nadamo se, na kraju mogle podržati političke stranke”, pojasnio je Moon.

Komentarišući situaciju u BiH, američki ambasador je rekao da je pozitivno što u Savjetu ministara BiH više nema upražnjenih mjesta i da se sada očekuje intenzivan rad na više projekata, kako bi BiH napredovala ka EU.

Moon je ponovio da je razočaravajuće što lideri političkih stranaka na sastanku u Mostaru nisu riješili problem provođenja odluke “Sejdić i Finci” i pitanje vojne imovine, što su, kako je rekao, dva velika i jako važna pitanja.

“Pozivam političare da nađu put naprijed u interesu građana BiH”, rekao je Moon.

 

(DEPO PORTAL)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: