Pasoši se čekaju duže od 30 dana, IDDEEA tvrdi da je razlog povećanje broja zahtjeva

U prethodnom periodu znatno je povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava što je utjecalo na vrijeme isporuke izdavanja pasoša, tvrde iz IDDEEA-e. Građani su kazali kako čekaju i duže od 30 dana koliko je predviđeno zakonski.
Iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kazali su nam kako putem svog sistema kontinuirano prate cjelokupan postupak izrade putne isprave, i u slučaju eventualnih komplikacija pravovremeno poduzimaju relevantne aktivnosti. Ističu da se u narednom periodu očekuje stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava.

“Ovome treba dodati i činjenicu da je čitav postupak izrade putnih isprava jako kompleksan tj. odvija se u nekoliko faza i uključuje pored Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i druge nadležne organe u BiH koji vrše obradu zahtjeva za izdavanje putnih isprava (kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Javni registar Brčko Distrikta BiH), kao i izabranu firmu tj. isporučioca pasoških knjižica. U narednom periodu očekuje se stabilizacija cjelokupnog procesa izrade putnih isprava”, kazao je Branimir Gojković iz IDDEEA-e.

Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležni organ dužan je riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva osim kod rješavanje zahtjeva za izdavanje putnih isprava koji su podneseni diplomatskim ili konzularnim predstavništvima BiH, u kojem slučaju je rok za rješavanje zahtjeva 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Podsjetimo, građani BiH su bili u panici zbog problema sa tenderom na kojem se birala firma koja će izrađivati pasoše jer se mislilo da će doći do obustave izrade ovog dokumenta. Spor je riješen i pasoše ponovo izrađuje kompanija Muehlbauer, koja je ispunila sve uvjete tražene u tenderu. Ugovor traje 12 mjeseci.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: