PARLAMENT I MANDATAR VLADE FBIH DO KRAJA IDUĆE SEDMICE

Na sjednicama koje su zakazane u srijedu i četvrtak, 9. i 10. marta, stranke potpisnice platforme za uspostavu vlasti – SDP, SDA, NSRB i HSPBiH – kako su to i najavile, konstituirat će oba doma Parlamenta FBiH u sazivu 2010-2014.

U ta dva dana FBiH će, kako se najavljuje, dobiti čelnike Parlamenta, kandidate za entitetskog predsjednika i dva dopredsjednika, a već 11. marta trebala bi biti donesena odluka o mandataru nove federalne Vlade, saznaje Oslobođenje.

Zvizdić i Pudarić

Predsjedavajući konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić, inače čelnik ovog doma u proteklom četverogodišnjem mandatu, jučer je zakazao nastavak konstituirajuće sjednice za srijedu, 9. mart. Na dnevnom redu 98-članog zastupničkog tijela, najvišeg zakonodavnog organa FBiH, čije konstituiranje je počelo 22. novembra prošle godine polaganjem zakletve i prihvatanjem mandata novoizabranih poslanika, izbor je rukovodstva doma – predsjedavajućeg i dvoje dopredsjedavajućih.

–   Do danas u Predstavnički dom stigla je jedna kandidatura za mjesto predsjedavajućeg. Radi se o kandidatu SDA Denisu Zvizdiću. Očekujem da će ovih dana stići i kandidature za mjesta dopredsjedavajućih koji moraju biti iz srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, kazao je Softić. On je naglasio da su kandidature za novo rukovodstvo praktično uvjet za održavanje nastavka konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma, no da nije nužno da se na njoj izaberu sve troje čelnika.

Saznajemo da bi se na mjestu dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda trebao naći poslanik SDP-a Svetozar Pudarić.  No, do petka SDP nije zvanično uputio svoju kandidacijsku listu

 

(Oslobođenje)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: