Parlament FBiH pokreće proces promjene Ustava

1Rukovodstvo oba doma Parlamenta FBiH razgovaralo je jučer s veleposlanikom SAD-a u BiH Patrickom Moonom o preporukama stručne grupe za promjenu Ustava FBiH. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić je u izjavama za medije upriličenim po završetku sastanka istakao da su reforme nužnost. – Po dobivanju dokumenta s preporukama, pokrenuo sam inicijativu da to bude dokument o kojem će se Parlament izjašnjavati – kazao je Škaljić. Ustavna komisija Zastupničkog doma, objasnilo je, prihvatila je inicijativu i zaključila da su preporuke dobra osnova da se ide u proces neophodan za promjenu Ustava FBiH.

Sjednica za 11 dana

– S tim u vezi, 24. juna bit će održana proširena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na koju će biti pozvani vanjski suradnici i stručnjaci Ustavnog povjerenstva, rukovodstva kantonalnih skupština, Vlada FBiH i kantonalni premijeri, predsjednici općinskih vijeća i načelnici općina, a kojima će stručna grupa  predočiti ono što je u završnom dokumentu – obrazložio je Škaljić. Cilj ovog skupa je donošenje nekoliko zaključaka Doma, a koji će biti upućeni i Domu naroda Parlamenta FBiH. – Zaključcima ćemo utvrditi da se prihvaća inicijativa, zadužuje se Ustavno povjerenstvo ojačano stručnom skupinom da razmotri preporuke i sačini od njih tekst ustavnih promjena, izanalizira situaciju i predloži mogući model javne rasprave te to dostavi Zastupničkog domu na razmatranje – rekao je Škaljić. Zastupnički dom će, u sljedećem koraku, taj materijal pretvoriti u ustavni tekst koji će biti upućen u javnu raspravu. Posljedice javne rasprave trebale bi biti kapacitet i vrsta izmjena.

Amerikanci iznenađeni

Veleposlanik P. Moon je kazao da je impresioniran nestranačkim i jedinstvenim stavom rukovodstva Parlamenta FBiH kada je u pitanju odlučnost da reforma Ustava Federacije BiH bude provedena. – Razradili su detaljan plan koji uključuje debatu unutar Parlamenta, kao i konzultacije s građanima i nevladinim organizacijama o promjenama Ustava. Promjene su bitne s ciljem funkcionalnije i organiziranije FBiH – rekao je Moon dodavši kako će SAD podržati ovaj proces.

 

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: