Parlament BiH ponovo vraća “bijeli hljeb”?

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas u Sarajevu principe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te utvrdili njegovu usaglašenost s Ustavom BiH.

U drugoj komisijskoj fazi podržan je i Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je pripremilo Vijeće ministara, a njime se želi osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge fizičke osobe s boravištem u BiH, fizičke osobe na bh. teritoriju pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

No, raspravu među članovima Komisije izazvala je tačka dnevnog reda nazvana akt Kolegija Predstavničkog doma u kojem stoji da se od Komisije traži da nastavi proceduru donošenja izmjena i dopuna zakona o plaćama i naknadama BiH predloženog od Vijeća ministara.

Kako je istaknuto u ovom slučaju radi se o vraćanju “bijelog hljeba” naknade izabranim dužnosnicima nakon prestanka mandata, a koja je prethodno ukinuta.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost – SBBBiH) smatra da ne postoje uvjeti da se po tome postupa te je predložio da se od Vijeća ministara traži da postupi po zaključcima Komisije koji govore da je zakon usklađen s jedinstvenim pravilima.

Član Komisije Momčilo Novaković (NDP-PDP) naglasio je da ono što je objavljeno u Službenim novinama zakon zbog čega ne razumije kako novi zakon treba biti usaglašen s tim zakonom.

Član Komisije Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) potvrdio je da su izmjene zakona od Vijeća ministara došle prije nekoliko mjeseci, a ova komisija je uočila određene nedostatke, što je ustanovila i Ustavnopravna komisija Doma naroda te je od Vijeća ministara zatraženo da izvrši određene ispravke.

Nekoliko mjeseci nakon toga došla je urgencija, umjesto ispravki zakona, da se nastavi procedura po predloženom zakonu, a Džaferović također smatra da parlament treba nastaviti parlamentarnu proceduru i očitovati se o suštini zakona.

No kada je u pitanju sadržaj zakona najavio je da neće podržati niti jedno rješenje o kojem je parlament u međuvremenu već zauzeo stav.

– Jednom smo već zauzeli stav da nema “bijelog hljeba” na nivou institucija BiH stoga to ne treba biti prihvaćeno niti jednim drugim zakonom, pa ni ovim, ali to ne znači da se treba spriječiti procedura donošenja zakona – stav je Džaferovića.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka – SDS) tvrdi da zakon čeka jer nije usklađen s jedinstvenim pravilima te je izrazila očekivanje da će on biti na dnevnom redu sjednica Ustavnopravne komisije i Komisije za finansije i budžet.

Na kraju sjednice Komisija je odlučila da se obavijesti Kolegij Doma o ovim činjenicama i da Kolegij da uputstvo Komisiji za buduće postupanje.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: