Parlament BiH: Osam izgubljenih mjeseci

Osam mjeseci nakon općih izbora konstituiran je Parlament BiH. Analitičari ocjenjuju da su posljedice kašnjenja uspostave vlasti izuzetno štetne za građane, no ne i za političare.

Šefik Džaferović iz SDA bit će poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta i naredne četiri godine. Svjestan je skromnih rezultata ovog Doma u proteklom mandatu, ali i štete prouzrokovane osmomjesečnim zastojem u formiranju ključnih državnih institucija.

“Prije nekoliko dana BiH je u kreditnom rejtingu spuštena za nekoliko mjesta, sredstva Međunarodnog monetarnog fonda ne mogu biti povučena dok institucije BiH ne profunkcioniraju i sve su to posljedice neformiranja vlasti. Mislim da se blokada uspostave vlasti nikome u BiH ne bi trebala isplatiti”, tvrdi Džaferović.

Nerad i opstrukcije se isplate bh. političarima

No, analitičar Centara civilnih inicijativa (CCI) Ivica Čavar smatra da se blokade i nerad poslanicima i delegatima, ali i zvaničnicima drugih državnih institucija, i te kako isplate.

“Dom naroda Parlamenta BiH skoro devet mjeseci nije zasjedao, a delegati uredno primaju između 5.000 i 7.000 KM, neki i više. 17 zastupnika koji nisu izabrani na prošlim izborima 12 mjeseci imaju primanja od 4.300 do 5.000 KM”, kaže Čavar.

Osmam mjeseci, koliko se čekalo na konstituiranje državnog parlamenta, BiH nema ključne zakone neophodne za proces pridruživanja Evropskoj uniji, podsjeća Čavar.

Parlament bi trebao biti u stalnom zasjedanju

“Primjera radi, to su zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva. BiH će, kako sada stvari stoje, biti jedina zemlja u kojoj ove godine neće biti popisa stanovništva. Jedino što nama preostaje jeste da obavještavamo javnost o tome šta su poslanici uradili, odnosno šta nisu uradili u ovom vremenu”, kaže analitičar CCI.

Nagomilane obaveze su tolike da bi, prema riječima Ivice Čavara, oba doma državnog Parlamenta trebali biti u stalnom zasijedanju jer treba usvajati državni budžet, s obzirom na činjenicu da odluka o privremenom finansiranju ističe krajem ovog mjeseca.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: