Pacijenti se isključili s dijalize u znak protesta protiv neusvajanja izmjena zakona

U znak protesta zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u FBiH u više kantona počeli su jutros proteste.

Okupljanja su najavljena u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom te u Tuzlanskom, a sutra i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Smail Kurtović, potpredsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS, kazao je da je najveći problem je što nema transplantacija, što su zastarjeli aparati, a terapije neredovne i zastarjele te ne prate svjetske trendove.

Kako je rekao, u BiH je ukupno 3.000 pacijenata na dijalizi, a godišnje se obavi od 20 do 25 transplantacija i taj broj se stalno smanjuje. Mnogo je onih koji čekaju transplantaciju i koji zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje negdje van granica BiH.

Članovi Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i prošlogodišnjim protestima ispred sjedišta Parlamenta FBiH ukazali su na nužnost usvajanja izmjena zakona, koji će omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolje uvjete u dijaliznim centrima.

 

(Klix)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: