Ovo su nove, daleko niže cijene lijekova u BiH apotekama!

Agencija za lijekove i medicinske usluge BiH objavila je maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke u BiH.

Zyllt, Plavix, Hipolip, Enalapril, Ranitidin, Pancef su samo su neki od mnogobrojnih lijekova koji će se u svim apotekama širom BiH biti dostupni po novim, dosta nižim cijenama.

Cijena pojedinih lijekova, biće niže i za više od 50 posto od dosadašnjih cijena, piše portal Buka.

Dugo najavljivano sniženje cijena omogućeno  je Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana. To znači da će svi lijekovi po novim cijenama  biti  najkasnije do 20 juna.

Podsjetimo cijene lijekova u BiH su već godinama daleko najveće u region, pa ih je većina pacijenata do sada nabavljala u susjednim zemljama. Poređenja radi, cijena lijek Zyllt, koga koriste srčani bolesnici od 28×75 mg do sada je bila oko 33 marake ili primjera radi Plavixa koji je zamjenski lijek oko 35 maraka. Njihove nove cijene su značajno niže – Zyllt 17,64 marke, a Plavix 22,68 marke. Cijena Hipolipa za snižavanje masnoća u krvi od 10 mg je trenutno nešto preko 8 maraka, dok njegova maksimalna cijena uskoro neće prelaziti 5,10 maraka.

Cijena  Plaviksa sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 marke, u apotekama uskoro trebalo da košta najviše 27,20 maraka.

Znatno će pojeftiniti  i antibiotik Pancef koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcija jer će umjesto dosadašnjih 18 maraka, ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 maraka.

Kako su ranije rekli u Agenciji očekuju se uštede od 50.000.000 KM gledano na ukupno tržište lijekova u BiH, kao i da su iz pomenutog Pravilnika izuzeti lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog receprta.

Ovdje možete pogledati tabele sa pojedinačnim izračunom maksimalne veleprodajne cijene lijeka u BiH za svako pojedinačno pakovanje lijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: