Ovo su dijelovi dokumenta o kojem se pregovara u Neumu

Prijedlog Misije OSCE-a o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će osigurati integritet izbornog procesa stavljen je na pregovarački sto u Neumu, što je medijima danas potvrdila i predstavnica EU-a Angelina Eichhorst.  

Prema informacijama Faktora, pregovori su za sada zasnovani samo na tzv. tehničkim i još se ne govori o političkim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH te ovlastima Doma naroda FBiH.

Razgovara se o izmjenama s ciljem poboljšanja intergiteta i transparentnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Ovaj prijedlog već je razmatran jučer tokom sastanka članova Interresorne radne grupe sa predstavnicima EU-a, Sjedinjenih Država i OSCE-a/ODIHR-a.

Na njemu danas i naredna dva dana radit će članovi Interresorne radne grupe, stranački eksperti, te eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

Razgovori o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine počeli su rano jutros u Neumu. Za pregovaračkim stolom su predstavnici HDZ-a Dragan Čović i Josip Merdžo, predstavnici SDA Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Alma Čolo, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, američki ambasador Eric Nelson, predstavnici OSCE-a, Venecijanske i Varšavske komisije, predstavnici SBB-a Fahrudin Radončić i Munib Jusufović, predstavnici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, predstavnici Narodnog evropskog saveza (NES) i HDZ-a 1990, Nermin Ogrešević i Ilija Cvitanović.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: