Ove sedmice se mijenja Uredba o dnevnom pologu pazara

Federalna Vlada priznala je grešku i izmijenit će spornu Uredbu o uvjetima u načinu plaćanja gotovim novcem, koja je od 1. Oktobra izazvala ogromne probleme poslovnim subjektima.
S obzirom da su bili prisiljeni svaki dan na banku donositi svoj  Pazar (umjesto jednom sedmično) obrtnici su preko Obrtničke komore FBiH žestoko prosvjedovali protiv Vladine Uredbe optužujući vlast u FBiH da pogoduje bankama tvrdeći da će banke tom Uredbom u godinu dana od obrtnika uzeti oko 30 milijuna maraka, piše Dnevni list.

I banke se žale

Federalna ministrica financija Jelka Milićević za Dnevni list je potvrdila da je upoznata s primjedbama Obrtničke komore, ali i bankarskog sektora te da će sporna Uredba doživjeti određene izmjene vrlo vjerojatno već na idućoj sjednici Vlade.
– Primjena Uredbe o uvjetima u načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH ima primjedbe i od strane banaka i od strane poreznih obveznika. Banke nam kažu da im ne činimo uslugu jer primjena Uredbe traži i veći broj zaposlenih, a istodobno tražimo da se te usluge ne naplaćuju. Sukladno Zakonu o unutarnjem platnom prometu i postojećoj Uredbi već smo sagledali potrebu njene izmjene i u ovom tjednu izmjena Uredbe bi se trebala razmatrati na sjednici Vlade FBiH, pojasnila je Milićević.
U javnosti su se pojavile informacije da je Uredba donesena iz razloga što se Vlada FBiH odlučila zaduživati kod komercijalnih banaka, no ministrica je to demantirala.
– Vlada FBiH se nije odlučila zaduživati kod komercijalnih banaka, već kod domaćih financijskih institucija. Izvor financiranja je isključivo domaće tržište i budući će se raditi o zatvorenim ponudama bit će odabrana samo najbolja ponuda s najdužim rokom otplate i najnižom kamatnom stopom, kazala je Milićević, pojasnivši potom što je bio krajnji cilj donošenja sporne Uredbe.
– Za donošenje ove Uredbe Vlada FBiH se odlučila zbog financijske discipline i to su uobičajeni načini poslovanja u svijetu i bližem okruženju. Ovakvim zakonskim rješenjima će se sigurno realnije sagledati isplate i fizičkih i pravnih osoba i plaćanje poreznih obveza. Također, primjena Zakona o unutarnjem platnom prometu i Zakona o Financijsko-informatičkoj agenciji će onemogućiti zloupotrebu poslovanja mimo računa, a posebno mimo blokiranih računa što će opet utjecati na likvidnost, na pravodobnost prikupljanja izravnih poreza i poštovanje redoslijeda plaćanja, kazala je Milićević.

 

Čeka se rješenje

Podsjetimo, Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Mensur Bektić javno je izrazio razočaranje prvotnom odlukom Vlade Federacije koju je optužio da izravno doprinosi uništavanju obrtnika.
– Ne znam kako drugačije reći nego da Vlada Federacije pogoduje bankama, koje su ovom Uredbom jedine na dobitku. U obrtničkoj komori uradili smo grubu procjenu na temelju cijena bankarskih usluga i broja registriranih obrtnika u FBiH (oko 50.000), te smo došli do brojke od 30 milijuna maraka koje će obrtnici godišnje platiti bankama. Zamislite koliko bi nama taj novac dobrodošao u poslovanju, kazao je Bektić za Dnevni list.
Bit će zanimljivo vidjeti kakvo će novo rješenje Vlada ponuditi ovaj četvrtak. Obrtnici ipak vjeruju kako će Uredba biti prilagođena njihovim realnim mogućnostima.

 

 

 

 

(Dnevni list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: