Otvorena nova dionica autoputa: Ovo je historijski trenutak za BiH

JP Autoceste FBiH danas su svečano otvorile dionicu autoputa “Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin”. BiH je dobila novih 20 kilometara autoceste prema moru čija je vrijednost 300 miliona eura.

“Ovo je historijski trenutak za BiH. Od 300 miliona eura, oko 200 miliona eura otišlo je domaćim kompanijama. Ova dionica urađena je za 20 miliona KM manje nego što je bilo predviđeno. Radi se o vrlo zahtjevnoj dionici koju smo uspjeli povrh svih problema završiti za dvije godine”, rekao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Puštanjem u promet ove dionice Bosna i Hercegovina će imati ukupno 124 kilometra autoputa. Radove je izvodila turska kompanija Cengiz sa 60 domaćih kompanija kao podizvođačima. U izgradnji dionice učestvovalo je 2.000 radnika, izgrađeno je 20 kilometara autoceste, od čega je 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometara mostova.

“Ovo je veliki dan za BiH i njene građane jer praktično povezujemo Bosnu sa Hercegovinom”, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Prema njegovim riječima, put od sjevera do juga zemlje bit će skraćen za gotovo dva sata.

“Izgradnjom ovog centralnog dijela koridora 5c stvaraju se pretpostavke da nastavimo dalje. U utorak je počeo ambiciozan plan uprave Autocesta FBiH da u naredne četiri godine izgrade još 80 km autoputa koridora 5c a to je već počelo realizacijom izgradnje zaobilaznice oko Zenice”, dodao je Nikšić.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je novinarima da okončanje ove dionice predstavlja završetak prve faze izgradnje koridora Vc od Tarčina do Zenice što predstavlja najveći investiciono-tehnološki poduhvat u BiH od ZOI 84.

“Bez ovog projekta ekonomija BiH bi bila u recesiji kao što je slučaj u susjednim zemljama. Okončanje ove dionice pokazao je da možemo nastaviti dalje i da novih 80 km u narednom ciklusu može značiti novih 25.000 radnih mjesta i 100.000 ljudi koji mogu živjeti od toga. Mi gradimo autoput, autoput gradi nas”, rekao je Lagumdžija.

Direktor JP Autoceste FBiH kazao je kako su osigurali 250 miliona eura za kompletnu dionicu Zenica jug – Zenica sjever i dionicu od Međugorja do Počitelja.

“Radovi će biti u punom jeku na proljeće iduće godine. Pokušat ćemo dobiti koncesionara za izgradnju dionice od Tuzle do Žepča”, kazao je Karić.

Saobraćaj na dionici “Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin” bit će pušten sutra u šest sati ujutro. Putarina se neće naplaćivati do kraja godine.

(Klix.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: