Oružane snage BiH primaju 74 nova oficira

Oružane snage BiH ove će godini primiti 74 nova oficira iz građanstva, a javni poziv za sve mlade i viosokoobrazovane mladiće i djevojke otvoren je danas i trajaće do 30. septembra.

Kako je rečeno povodom objave četvrtog po redu javnog konkursa za prijem kandidata u profesionalnu službu u početnom činu oficira, osnovni uslovi su da kandidarti nisu stariji od 27 godina i imaju završen fakultet, odnosno visoku stručnu spremu.

Boris Jerinić, zamjenik ministrice odbrane BiH, kazao je da će u narednih pet godina oko 2.000 oficira Oružanih snaga BiH otići iz službe prirodnim odlivom u penziju, te da je osnovni način za prijem u Oružane snage javni konkurs.

Rekao je da će mladi u Oružanim snagama BiH imati mogućnost sigurne zarade, sigurnog napredovanja i usavršavanja.

“OS BiH su najmnogoljudnija institucija i imaju najveći budžet. Imaju 10.000 pripadnika, to je 10.000 radnih mjesta u BiH. Iz njihove plate se redovno pune svi fondovi u entitetima i Brčko Distriktu”, dodao je Jerinić.

Istakao je da su mladi izuzetno zainteresovani za rad u OSBIH čemu svjedoči podatak da je više od 30.000 njih apliciralo na njihove konkurse, te da trenutno u prijateljskim zemljama imaju mladiće i djevojke na prestižnim vojnim akademijama. Pozvao je mlade da se u što većem broju prijave na juče objavljeni konkurs kako bi pozicije bile popunjene najkvalitetnijim kadrom.

Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBIH, naglasio je da je podmlađivanje sastava oružanih snaga stalan proces i prioritetna zadaća u vrijeme kretanja ka punopravnom članstvu u NATO. Kazao je da će fokus ostati na maksimalnoj transparentnosti kod odabira kandidata i ocjenjivanja.

Odgovarajući na pitanje o radnim zadacima koji očekuju buduće oficire, Jeleč je istakao da su OSBiH pripravne pomoći vlasti, društvu, narodu kada je najpotrebnije, te da čuvaju mir, uspostavljaju mir i neće dozvoliti narušavanje sigurnosti.

Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, rekao je danas da i iduće godine planiraju prijem 120 oficira iz građanstva, te da to daje veliku perspektivu za mlade sa završenim fakultetom.

Nezavisne novine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: