OPTIMISTIČNE PROGNOZE ZA BiH: Svjetska banka predviđa ekonomski rast od 3 posto

Ovogodišnji ekonomski rast u BiH, pod pretpostavkom da će reforme biti nastavljene, mogao bi da bude na nivou prošlogodišnjeg – između 2,6 i tri odsto, izjavila je u Sarajevu ekonomista Svjetske banke Sandra Hlivnjak.

Ona je na prezentaciji Redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu za prošlu godinu istakla da bi rast mogao biti i veći ukoliko reforme uzmu još jači zamah. Prema njenim riječima, u BiH je potrebno poboljšati produktivnost, eliminisati demotivišuće faktore i barijere za formalno zapošljavanje, te unaprijediti poslovnu klimu i kvalitet pružanja usluga.
Kada je riječ o zaduženosti, BiH je u grupi umjereno zaduženih zemalja. Poredeći BiH sa zemljama regiona, Hlivnjak je navela da je BiH u sredini kada je riječ o pitanjima trgovinskog deficita, a u samom vrhu ukoliko se posmatra zdrav finansijski sektor.

“BiH je na osnovu fiskalnog deficita u povoljnijem položaju u odnosu na druge zemlje regiona”, dodala je ona.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova poručila je da bi BiH trebalo da bude ambicioznija i da teži ekonomskom rastu od šest ili sedam odsto kako bi dostigla nivo rasta u EU.

“Nije dovoljno da se BiH poredi samo sa svojim susjedima jer nijedan od njih nije gigant u ekonomskom pogledu”, istakla je Proskurjakova.

Ona je rekla da je u BiH bankarski sektor likvidan, ali da komercijalne banke nisu spremne da daju kredite malim i srednjim preduzećima.

“Smatramo da bi jedan zdrav bankarski sektor trebalo da daje dovoljno podsticajnih sredstava za razvoj zdravih biznisa. To je i sastavni dio reformske agende i mi po tom pitanju sarađujemo sa vlastima u BiH, kao i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te sa EU i Evropskom komisijom”, naglasila je Proskurjakova.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH smatra da bi istovremeno trebalo jačati stabilnost finansijskog sektora, ali unapređivati uslove za vođenje biznisa i omogućiti zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Putem video-linka, iz Beča se uključila regionalni direktor Svjetske banke Elen Goldštajn, koja je rekla da je ohrabrujuće što u zemljama regiona vidi naznake pomaka kada je riječ o ekonomskom rastu.

“Ovo vraćanje u ravnotežu u dugoročnom periodu mora da bude očuvano produbljivanjem ekonomskih reformi i poboljšanjem produktivnosti koja je usporena nakon svjetske ekonomske krize”, poručila je Goldštajnova.

slobodna-bosna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: