Opći izbori 3. oktobra koštaće nas 12,6 miliona KM

Foto- Sarajevo-xOpći izbori koji će biti održani u nedjelju 3. oktobra 2010. godine građane BiH koštaće 12,6 miliona maraka, rečeno je u srijedu na press konferenciji Centralne izborne komisije BiH na kojoj je objavljena Odluka o raspisivanju Općih izbora. Jakob Finci koji je sa Dervom Sejdićem dobio spor protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog diskriminatorskih odredbi Ustava i izbornog zakona, duboko razočaran da se zemlja u kojoj živi i koju predstavlja ne pridržava svojih obećanja.

Na biračkim spiskovima za Opće izbore trenutno je 3.127.778 birača koji će 3. otkobra moći glasati za članove Predsjedništva BiH, Predstavničkih domova BiH i FBiH odnosno Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednika RS te za skupštine kantona u FBiH.

“Kao što naš ovogodišnji slogan izbora kaže: 3. oktobar je dan kada vi donosite odluke, i nemojte dopustiti da drugi odlučuju umjesto vas”, poručila je biračima Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, dok je sve kandidate i predstavnike stranaka koji će biti birani pozvala na korektnost i izbjegavanje zapaljive retorike te da kampanje vode u mirnom okruženju.

Od srijede kada je počeo izborni period pa do zvaničnog početka izborne kampanje 3. septembra zabranjeno je plaćeno političko oglašavanje, a predsjednica CIK-a podsjetila je stranke i kandidate na kaznene odredbe u slučaju kršenja pravila koje se kreću od novčanih kazni, preko zabrane kandidiranja pa do skidanja kandidata s listi.

Na pitanje da li zbog nesprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH postoji mogućnost da se izbori ponište ili nepriznaju, predsjednica CIK-a je kazala da ta mogućnost ne postoji, jer su izbori raspisani i sprovodiće se “u skladu sa važećim zakonima i propisima”.

Jakob Finci koji je skupa sa Dervom Sejdićem pred Evropskim sudom za ljudska prava prijavio BiH zbog diskriminatorskih odredbi Ustava koje predstavnicima “ostalih” onemogućuju kandidaturu za mjesta u Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH, kaže kako je nakon današnje odluke o raspisivanju izbora “duboko razočaran da se zemlja u kojoj živi i koju predstavlja ne pridržava svojih obećanja”.

“U ovoj situaciji bi bilo bolje da smo ispoštovali odluku Suda u Strazbourug, Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta. Ono čega se bojim je da nam izbori ne budu priznati zbog kršenja Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, Protokola 12 i odluke Suda u Strazburu. To se posebno odnosi na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti otvoren za sve. Novi članovi Predsjedništva neće dobiti legitimitet”, kazao nam je Finci kada smo ga upitali da prokomentira činjenicu da presuda Evropskog sud za ljudska prava iz decembra prošle godine kojom je naloženo BiH da ukloni diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama iz Ustava i Izbornog zakona još nije sprovedena.

“Domaći političari kažu da nisu imali vremena, a imali su najmanje osam godina da prilagode Ustav propisima Međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Sada kažu da nemaju vremena, pa će to uraditi poslije izbora što znači do 2014. godine, a 2013. će se sjetiti da opet nemaju dovoljno vremena”, razočaran je Finci.

Kako je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu u presudi jasno ukazao da su Ustav i Izborni zakon BiH u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, postoji velika mogućnost da nakon isteka mandata delegacije BiH u Vijeću Evrope, neće biti prihvaćeni agremani nove delegacije koju bi činili predstavnici izabrani na ovogodišnjim izborima.

Sarajevo-x.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: