Oni koji ne dođu na sjednicu Vlade FBiH su neprijatelji poljoprivrednika

Za sutra je zakazana hitna sjednica Vlade Federacije. Na dnevnom redu treba se konačno naći program isplate poticaja za treći kvartal prošle godine koji je, podsjećamo, resorno ministarstvo uputilo u proceduru prije više od mjesec dana. Radi se o 11,5 miliona KM koliko država duguje mljekarima i ovčarima već skoro devet mjeseci. Radi se o sredstvima koje su spremne za isplatu i čekaju samo da program bude usvojen na Vladi.

Iako je sjednica zakazana, u javnosti su se pojavile glasine da bi neke od stranaka mogle bojkotovati sjednicu i nastaviti s blokadom izvršne vlasti. Ako su glasine tačne, želimo unaprijed obavijestiti sve ministre da ćemo sve one koji ne dođu na sjednicu smatrati neprijateljima poljoprivrede.

Poljoprivrednici nemaju vremena da čekaju riješavanje stranačkih nesuglasica u Federaciji. Nas ne zanima ni politika ni kadrovska rješenja u federalnim institucijama. Mi samo želimo ono što nam pripada. Poljoprivrednici uredno ispunjavaju svoje obaveze prema državi. Država treba da ispunjava obaveze prema nama.

Možda bi uvaženi ministri trebali ostati bez primanja devet mjeseci da shvate našu situaciju. Nažalost, oni čak i ako ne dođu na sutrašnju sjednicu, uredno će primiti platu za svoj nerad.

Upozoravamo sve one koji se sutra ne pojave na sjednici da moraju biti spremni na masovne proteste poljoprivrednika: i to ispred centrala stranaka koje će biti direktni krivac za eventualno neusvajanje programa a koje smo spremni držati u blokadi sve dok ne prestanu voditi predizbornu kampanju preko naših leđa, navode iz Udruženja poljoprivrednika FBiH uoči sjednice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: