OMEREFENDIĆ: VELIKI BROJ PENZIONERA ŽIVI U EKSTREMNOM SIROMAŠTVU

1Svi predsjednici općinskih udruženja penzionera u Federaciji BiH i kantonalnih saveza, kao i Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar održali su u Fojnici sastanak na kojem su razmatrali zahtjeve koji će biti istaknuti na protestima penzionera 24. septembra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

-Naši zahtjevi su povećanje penzija za 10 posto, usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem malo poboljšali veoma loš položaj penzionera – kazao je Agenciji Fena predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Među zahtjevima je, kaže, i onaj za promjenu zakonske regulative kojom bi se u potpunosti onemogućio rad nacrno te da se sačini poseban program i hitno stupi u akciju naplate svih poreza i doprinosa.

-Naš zahtjev je i da se u Parlamentu FBiH prestane s donošenjem propisa koji idu na štetu penzionera – kazao je Omerefendić, navodeći da će svi zahtjevi biti upućeni Vladi i Parlamentu FBiH.

Poručio je da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, poslije protesta u Sarajevu biti održani i protesti u svim sjedištima kantonalnih saveza.

Naglasio je također da penzioneri više nisu u mogućnosti da plaćaju obaveze, s obzirom na to da su penzije male i da se već više godina ne povećavaju.

-Penzioneri imaju novca samo za održavanje golog života i plaćanje najnephodnijih lijekova. Konstatovano je da više od 300.000 penzionera živi u ekstremnom siromaštvu, da više od 230.000 gladuje, da je smrtnost povećana i to je situacija koja se više ovako ne može izdržati – ustvrdio je Omerefendić.

U namjeri da ukažu na probleme penzionera u FBiH i doprinesu poboljšanju položaja te populacije protesti će biti održani  24. septembra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Protesti će početi u 11.00 sati i predviđeno je da će trajati do 14.00 sati.

-Imamo prijavljenih oko 12.000 penzionera koji će doći na proteste iz raznih dijelova FBiH. Imamo još veći broj prijavljenih penzionera ali nemamo sredstva da platimo autobuse koji će doći u Sarajevo, kazao je Omerefendić, dodavši da se očekuje da će protesti u Sarajevu proći mirno i dostojanstveno.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: