Ograničiti marže na gorivo i osnovne životne namirnice

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojio je nekoliko zaključaka SDP-a BiH, a koji se tiču epidemiološke situacije u našoj zemlji I njenih ekonomskih posljedica.

Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marži za naftne derivate na način da se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propiše maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivate.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivate, prema ovom zaključku, propisat će se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Također je usvojen zaključak kojim Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Vladu FBiH da hitno donese mjere neposredne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih proizvoda kroz utvrđivanje maksimalnih marži.

Prema još jednom usvojenom zaključku, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalaže Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH također je zadužio Vladu FBiH da u roku od tri dana uspostavi efikasan sistem registracije zainteresiranih građanki i građanki za vakcinaciju.

“Nalaže se Vladi FBiH da jednom sedmično izvještava Predstavnički dom Parlamenta FBiH o sprovedbi usvojenih zaključaka”, navodi se u posljednjem usvojenom zaključku.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.