Ogorčeni zbog ukradenog staža i nižih penzija: Borci spremaju tužbe protiv FBiH?!

Jače od bombi i granata u ratnim devedesetim godinama među demobilisanim borcima odjeknula je vijest da im se po novom Federalnom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) briše i ne priznaje vojni staž ako žele ostvariti prijevremenu penziju.

Ogorčeni tim rezom, jer smatraju da su zakinuti u odnosu na ostale učesnike u četverogodišnjoj odbrani BiH koji su već penzionisani, poručuju da će pravdu potražiti kod nadležnih sudova.

Milionske cifre

Kako saznajemo, na hiljade boraca spremno je tužiti Vladu FBiH, a to nam je potvrđeno u nekoliko boračkih udruženja, odakle su nam kazali da se dio njihovog članstva kojem za penzionisanje nedostaju ratne godine staža već obratio advokatima uz obrazloženje da su zakinuti. Tužbe bi, prema procjenama, mogle dostići milionsku vrijednost.

Borci s kojima smo razgovarali za ovu prevaru, osim federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), kao drugog krivaca vide njegovog stranačkog kolegu, ministra za boračka pitanja FBiH Salku Bukvarevića.

Inače, da borci mogu aktivirati vojni staž tek kada napune 62 godine života, upozorili su iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, čiji su članovi ogorčeni.

– Najbolji primjer su radnici „Konjuha“. Moje kolege, njih 57, predali su zahtjeve, a onda je uslijedila agonija. Sada se hvataju za glavu, plaču što ne mogu u penziju, nemaju dovoljno staža, a ne mogu više ni da rade – kazao nam je Ćazim Jašarević, radnik ovog tuzlanskog preduzeća, te dodao da sada samo mogu sanjati o penziji.

Staž osiguranja

Iz SSSBiH, koji je ulagao amandmane, posebno spore odredbu zakona kojom će im  penzije biti umanjene za četiri posto za svaku godinu.

– Tim ljudima nisu uplaćeni doprinosi kada su bili u odbrani te iste države, a sada su odlučili da se ove godine provedene u odbrani ne mogu tretirati kao staž osiguranja, dok se radniku koji je bio u radnoj obavezi u nekoj firmi, a koja mu je uplatila simboličan iznos doprinosa, to računa kao staž osiguranja. Da apsurd bude veći, radnik koji se direktno borio na liniji u odnosu na radnika koji je radio u firmi u toku rata je diskriminisan – kazao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

Ovaj zakon na snazi je od 1. marta ove godine, a mnogi borci, dok nisu predali zahtjeve Zavodu PIO, nisu znali da im je ratni staž nevažeći.

Pokrenuo inicijativu

Nakon što je u medije dospjela vijest da je vojni staž ukraden onima koji su časno branili zemlju, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a i poslanik u Skupštini SBK Almir Švago na posljednjoj sjednici podnio je inicijativu kojom želi ispraviti nepravdu koja je novim Zakonom o PIO nanesena demobilisanim borcima.

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: