Oglasili se bh. meteorolozi: Zima će biti toplija od prosjeka

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu napravili su dugoročnu prognozu za naredna tri mjeseca.

Statistička sezonska prognoza za zimu (decembar 2014. – februar 2015.) pokazuje da bi srednje temperature trebale biti iznad višegodišnjeg prosjeka na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine.

U navedenom periodu moguća su i kraća hladnija razdoblja sa temperaturama manjim od prosječnih vrijednosti. Očekivani periodi sa nešto nižim temperaturama su sredinom decembra kao i u drugoj polovini februara.

Prema sezonskoj prognozi, u Bosni i Hercegovini očekivane temperature bi mogle biti iznad ili u granicama prosječnih vrijednosti.

Ukupna očekivana količina padavina Bosni trebala bi biti u granicama ili nešto iznad prosjeka, a Hercegovini iznad prosjeka za zimski period.

Periodi bez ili sa manjom količinom padavina očekuju se sredinom decembra i februara kao i početkom januara.

Prema prognozi količine padavina na jugu naše zemlje bi mogle biti iznad prosjeka, a na sjeveru u granicama uobičajnih vrijednosti.

Prognozu je izradio Dženan Zulum, iz Federalnog hidrometeoroološkog zavoda, uz napomenu da je dugoročnom prognozom nemoguće predvidjeti kraća vremenska razdoblja i ekstremne slučajeve visokih ili niskih temperatra, kao i eventualne velike količine padavina koje bi mogle da izazovu materijalne štete ili da ugroze sigurnost stanovništva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: