Oduzeta švercovana tekstilna roba vrijedna 33.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), na tržnici “Arizona”, privremeno su oduzeli raznu tekstilnu robu koja je na ilegalan način uvezena u Bosnu i Hercegovinu. 

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 33.000 KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje vršili su redovnu provjeru poslovanja nekoliko objekata u okviru tržnice “Arizona”, a u objektu vlasnika s inicijalima N.Č. pronađena je roba za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu.

Radilo se o 1.030 komada raznih odjevnih predmeta koji nikad nisu zvanično prošli carinsku proceduru uvoza u BiH, tako da nisu plaćene ni zakonom predviđene uvozne dažbine: carina i PDV. Pronađena roba privremeno je oduzeta, a protiv odgovorne osobe bit će pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u prvih šest mjeseci 2012. godine podnijeli su 203 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH, zbog sumnje da su učinjeni carinski prekršaji.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u prvih šest mjeseci 2012. godini iznosi 1,4 miliona KM. Kad je u pitanju vrsta oduzete robe u 2012. godini najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, razne tehničke robe, namještaja, cigareta, viagre…

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: