ODRŽAN SASTANAK FEDERALNOG I MINISTRA ZA BORAČKA PITANJA TUZLANSKOG KANTONA

U okviru posjete Vlade FBiH našem kantonu, održan je sastanak federalnog ministra za boračka pitanja Zukan Heleza i ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Asima Aljića sa predsjednicima kantonalnih boračkih organizacija i udruženja. Nakon uvodnih izlaganja ministara i rasprave u kojoj su učestvovali predsjednici kantonalnih boračkih organizacija i udruženja, na sastanku je data puna podrška aktivnostima federelalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata, te federalnoj i kantonalnim vladama u naporima da se do kraja 2011. godine u cijelosti izmire novčane naknade nezaposlenim demobilisanim borcima iz perioda 2008/2009. godina. Također, u narednom periodu neophodno je utvrditi aktivnosti za rješavanje socijalno – statusnih pitanja demobilisanih boraca, složili su se učesnici sastanka.

Prihvaćeni su prijedlozi i sugestije kako bi se postupak za odobravanje finansijskih sredstava za liječenje branilaca i članova njihovih porodica putem federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata učinio što je moguće efikasnijim.

Na sastanku je jednoglasno podržana i revizija, odnosno provođenje kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko invalidske zaštite koja bi se odnosila na sve pripadnike boračke populacije, nosice najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, povoljnije penzionisanje, te status u oružanim snagama BiH, a predloženo je formiranje posebnog revizorskog tima u zoni odgovornosti 28. divizije.

Također, učesnici su se složili da se nastavljaju aktivnosti na usaglašavanju isplate razlike sredstava za novčane prinadležnosti boračko invalidske zaštite.

 

Odjeljenje za informisanje

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: