Odobreno šest miliona KM za mala i srednja preduzeća i obrtnike

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o Programu utrošku sredstava u svrhu subvencioniranja kamata za sve korisnike kreditno-garantnih programa Granacijskog fonda.

Kako je nakon sjednice novinarima kazao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, jedan od programa odnosi se na mikro, mala i srednja preduzeća, dok se drugi program odnosi na obrte i ostale samostalne poduzetnike.

“U tu svrhu predviđeno je šest miliona KM, a visina kamatne stope do koje će se ona subvencionirati je 4,5 posto. To je još jedna od mjera kojima Vlada Federacije BiH pokušava pomoći malim i srednjim preduzećima te obrtnicima u svrhu sanacije posljedica pandemije i osiguranja kontinuiteta poslovanja”, dodao je Zukić.

Pojasnio je da pravo na ostvarenje subvencioniranja kamata imaju svi korisnici ovih projektno-garantnih programa, a subvencioniranje će se raditi na tromjesečnoj osnovi.

“Svi korisnici ovih programa koji budu uredno izmirivali anuitete po kreditima koje budu koristili iz Garancijskog fonda imat će pravo na ovu vrstu subvencioniranja, a pokušali smo te subvencije raditi po što je moguće jednostavnijoj proceduri”, kazao je Zukić.

Razvojna banka FBiH prikupit će podatke od komercijalni banaka o urednosti i visini plaćenih obaveza, proslijediti ih Ministarstvu te će na osnovu tih podataka izvršiti refundacija, odnosno subvencioniranje kamata.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: