Od sutra pojačane kontrola obveznika koji su vršili promet u BiH koristeći usluge „brzih pošta“

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje će sutra, 25.05.2022. godine, započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”.

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Velik broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih  pošta”. Na osnvu urađenih analiza UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kotrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje.

Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet  (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Zato još jednom pozivamo sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom period vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave. Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UIO. Na oavakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i HHercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se  sa većim ili manjim intenzitetom do kraja 8 (osmog) mjeseca 2022. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: