Od sredine oktobra vozila iz BiH više ne trebaju zeleni karton za EU

Odluci koju je prije nekoliko dana, 28.septembra, službeno potpisala predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen praktično je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina u oblasti osiguranja postala dio Europske unije ispunjavajući složene uvjete kako bi se ukinula potreba posjedovanja zelenog kartona kako bi se vozilom moglo ući u europrostor i pridruženih zemalja članica, saznaje Večenji list BH.

Kontinuirani rad i napori osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini pridonijeli su tome da će od 19. oktobra 2020. države članice EU-a, temeljem odluke Komisije Europske unije, prestati s provjerom osiguranja za sve vrste vozila koja su registrirana u BiH pri ulasku u EU, što je izravni rezultat povjerenja koje su osiguravajuća društva iz BiH stekla u ekonomskom prostoru EU-a. Ubuduće, našim vozačima neće se tražiti dokaz o postojanju osiguranja (zeleni karton), već će, kao i drugim državljanima EU-a, biti povjerenje u registracijsku oznaku.

Ovo se odnosi na države članice Europskog gospodarskog prostora i drugih pridruženih članica Andore, Islanda, Norveške, Srbije i Švicarske. Dovoljno je da vozilo posjeduje policu obaveznog osiguranja od odgovornosti i da je registrirano kod nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.