Od početka godine život na radu izgubilo 26 osoba

Od početka godine u BiH evidentirano je 26 povreda radnika sa smrtnim ishodom. Od tog broja njih 15 dogodilo se u FBiH, a 11 u RS-u.

Evidentirano je i 157 teško povrijeđenih radnika, i to 93 u FBiH i 64 u RS. Ovi podaci iznijeti su na okruglom stolu o temi “Sigurnost na radu i zaštita zdravlja radnika u BiH”, piše Večernji list BiH.

S obzirom na iznesene podatke, evidentan je porast broja smrtno stradalih u FBiH u odnosu na prošlu godinu. Naime, 1023 nesreće na radu u prošloj godini zabilježene su u evidencijama Federalne inspekcije rada. Od tog broja osam radnika izgubilo je život, od čega su tri rudara.

Povreda na radu sigurno je bilo i više ako se zna da podatke za prošlu godinu nisu dostavile sve kantonalne inspekcije, a posebno ako se uzme u obzir da ih poslodavci sve i ne prijavljuju.

Glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović potvrdio je medijima još u maju da su najčešće povrede u građevinarstvu, šumarstvu, metalskoj i namjenskoj industriji jer se radi s eksplozivom. Do nesreća dolazi i uslijed nesretnog slučaja, ali i zato što poslodavci ne poklanjaju puno pažnje zaštiti na radu ili imaju problem s nedostatkom novca za uvođenje novih tehnologija.

Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, ranije je kazao da nije rijetkost u BiH da poslodavac radniku naredi da sam sebi nabavi kacigu ili neku drugu zaštitnu opremu poput rukavica, radnih cipela, radnog odijela i da se to događa u privatnom sektoru.

– Ljudi su primorani raditi u opasnim uvjetima u kojima stradaju. Sredstva za zaštitu su minimalna. Ima slučajeva da rade i na mostu bez zaštite. Sve radi brzine – dodao je Semić, istaknuvši da ima i dobrih primjera gdje se poslodavac zaista brine o radniku.

U firmama koje zapošljavaju stotine, pa i hiljade radnika, izdvajanja za zaštitnu opremu i sigurnije tehnologije obično su na posljednjem mjestu.

Za razliku od RS-a u FBiH još nije usvojen novi Zakon o zdravlju i sigurnosti na radu koji je u proceduri od 2012. a u primjeni je Zakon o zaštiti na radu iz 1990., a neki pravilnici datiraju iz 1947. Problem je i u provedbi tog Zakona te slabostima sistema. Naime, nerijetko radnici odbijaju koristiti zaštitnu opremu i sredstva. Stvar je u podizanju svesti i poslodavaca i zaposlenih i kao takvi imali bi mnogo manje problema i na samim gradilištima što je slučaj u zapadnoj Europi, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: