Od početka godine u BiH otkriveno gotovo 700 ilegalnih migranata

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH) su u periodu od 1. januara do 18. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 695 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz navedeno, 767 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od pomenutih 695 ilegalnih migranata u januaru ih je otkriveno 157, u februaru 315, a do 18. marta 223, saopštila je GP BiH.

Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 767 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i do 18. marta 333 osobe.

Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata dolazi iz Sirije, njih 208, zatim Pakistana (107), Libije (78), Afganistana (66), Palestine (49), Irana (37) Alžira (36), Maroka (22), Iraka (22), Turske (15), Tunisa (šest), Kube (pet), Indije (pet), Albanije (tri), po dva iz Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan iz Somalije te 29 osoba sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Iz GPBiH navode da kontinuirano poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uveo privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

 

 

 

 

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: