Od ovog mjeseca u trgovinama mora biti 50% domaćih proizvoda

Trgovine čija je površina veća od hiljadu kvadratnih metara već od ovog mjeseca morale bi na svojim policama imati najmanje 50 posto domaćih proizvoda.

Ovo je samo jedna od novih odredbi Zakona o unutarnjoj trgovini, a koje bi na snagu trebale stupiti već tokom ovoga mjeseca, a čija je osnovna zadaća zaštita domaće proizvodnje.

Nepridržavanje ove odredbe povlači za sobom visoke novčane kazne, piše Večernji list.

Upravo smo imali jedan sastanak na kojem je sudjelovala i Privredna komora Federacije BiH, na kojemu smo razgovarali i o ovoj problematici. Ja sam i prije, kad je zakon donošen, upozoravao na određene nedostatke u njemu. Primjerice, da onaj koji ima 990 kvadratnih metara, imat će širok asortiman roba, a onaj koji ima hiljadu i više, poslovat će po drugim zakonima, što bi moglo pasti i na sudu, tražeći da bi trebalo vršiti izmjene i dopune toga zakona, kaže Jago Lasić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Dok vlasti pokušavaju zaštititi domaću proizvodnju, koja iz godine u godinu sve više tone, prijeteći u mnogim granama i da se ugasi, osiromašeni građani pretražuju trgovine tražeći gdje mogu kupiti jeftiniju hranu, pa bila ona domaća ili uvezena.

Morate znati da je velika količina uvezene hrane ispod svake razine, neki čak to nazivaju i evropsko smeće. Moj prijedlog je da se, opet s ciljem zaštite domaće proizvodnje, uvede sezonska zabrana uvoza voća i povrća.

Primjerice, dobro bi bilo zabraniti uvoz voća i povrća u razdoblju od kraja maja do kraja septembra, rekao je Lasić. Prema njegovoj tvrdnji, tada se voće i povrće, posebno u južnijim predjelima, daje u bescjenje jer je ono na kraju i bitno ga se samo riješiti kako bi dobili poticaj.

Lasić tvrdi da je postojeći zakon potrebno detaljnije razraditi i unaprijediti.

Pazite, mi uopšte ne trebamo uvoziti šljive, jabuke, grožđe i slično. Ja u tom dijelu bi uvoz sveo na minimum, da ne kažem zabranio. Nasuprot tomu, suncokretovo ulje, bademe, sladoled i drugo, možemo uvoziti koliko traži tržište, jer se ne proizvodi u BiH, ili samo za vlastite potrebe, tvrdi Lasić.

Privredna komora pripremila je i uvoz pojedinih artikala tokom 2010. godine, ali i domaću proizvodnju tih artikala. Na osnovi domaće proizvodnje predložit će izmjenu zakona, po kojem će se za pojedine artikle dopustiti veći uvoz, one kojih nedostaje u BiH, dok će se pokušati ograničen uvoz za robu koja se može podmiriti iz domaće proizvodnje.

Pa mi voće i povrća imamo i za izvoz a uvozimo lošiju robu iz inozemstva, zaključuje Lasić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: