Od Nove godine uvoz polovnih automobila samo sa motorom “euro 4”

Propisi za uvoz polovnih vozila u Bosnui Hercegovinu iz drugih zemalja od 1. januara bit će djelimično izmijenjeni. Kako saznaje“Dnev – ni avaz”, građani koji budu htjeli uvesti rabljeni automobil, od 1. januara će u vozilu koje žele kupiti izvan BiH I registrirati ga u našoj zemlji morati imati motor “euro 4”! Upućena inicijativa Prema našim informacijama, nekoliko kompanijaiz oblasti saobraćaja takvu inicijativu uputilo je Državnom ministarstvu prometa I komunikacija. Kako saznajemo, inicijativa bi uskoro trebala biti prihvaćena da bi od početka naredne godinenova pravila mogla stupiti na snagu.

– Motori “euro 4” ugrađivani su u vozila proizvedena od 2004. ili 2005. godine. To znači da starija neće biti moguće registrirati u BiH. Novom odlukom imatćemo novija vozila s boljim ekološkim karakteristikama. Cijene provjere usklađenosti, homologacije vozila i ostali troškovi ostat će isti – rekao je “Avazov”izvor.

Kako tvrde, neminovno je da će biti povećana i cijena vozila, jer se do sada moglo uvesti i vozilo starodo14godina, dok će ubuduće ta granica biti vraćena na deset. Za nova vozila važit će norma “euro 5”, a za nova teretna vozila “euro 6”. Ovim potezom želi se ići ukorak s pozitivnim standardima u oblasti zaštite okoliša koji vrijede u regionu i Evropskoj uniji.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: