Od nedjelje kiša i pad temperatura

Ljeto se završava u nedjelju ako je suditi po prognozi vremena za naredne dvije sedmice, koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod.

Za taj dan najavljena je kiša, te pad temperatura ispod 20 stepeni.

Prema prognostičkim kartama, u periodu od 1. do 6. septembra, u Bosni i Hercegovini očekuje se postepena promjena vremenskih prilika. Početkom sedmice još uvijek će biti vruće, uz visoke temperature i slabiju mogućnost za kratkotrajne pljuskove krajem dana, pretežno u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Od sredine sedmice, mogućnost za padavine će se proširiti na veći dio Bosne, a u dane vikenda i na Hercegovinu.

Kulminacija pogoršanja vremenskih prilika, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, predviđa se za nedjelju 6. septembra.

Količine padavina koje se očekuju nisu velike, u dijelu Bosne od 5 do 10 mm dnevno, u Hercegovini nešto više, maksimalno do 20 mm dnevno, ovisno o području. Najveće se predviđaju za južni dio zemlje, region Mostara.

Temperaturni režim do 6.septembra također će se promijeniti i sa odmicanjem sedmice pred nama temperature zraka će postepeno opadati, stoga se i za vikend očekuje osjetno svježije vrijeme u odnosu na protekli period, uz maksimalne dnevne vrijednosti temperature između 18 i 20 °C u unutrašnjosti, odnosno 20 do 23 °C na jugu.

Od ponedjeljka 7. do 15. septembra, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, u većem dijelu zemlje očekuje se stabilnije vrijeme, bez padavina, uz niže temperature zraka primjerenije kalendaru.

 

 

 

(Fokus)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: