Od četvrtka više neće biti magle

Gusta magla i velika količina po zdravlje štetnih čestica ovih dana negativno utiču na zdravlje građana i otežavaju normalno funkcionisanje prvenstveno Sarajeva, Zenice i Tuzle gdje se, pogotovo u večernjim satima, vidljivost smanjuje na svega nekoliko metara.

Dolaskom naoblake i manje količine padavina u narednim danima ovo bi se moglo promijeniti, kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum u izjavi za Anadolu Agency.

“Stabilno vrijeme u BiH zadržat će se još sutra, a u četvrtak već očekujemo naoblaku i male količine padavina. Nadati se da će u tom periodu ova magla malo ‘popustiti’, odnosno da će vidljivost biti nešto veća. Što se tiče temperatura, bit će bez nekih bitnih promjena. Već u petak će doći do stabilizacije vremenskih prilika koja će se nastaviti i u narednim danima”, kazao je Zulum.

Tokom narednog vikenda se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina.

“U tom periodu moguće je opet formiranje magle u kotlinama, dok je neće biti u Hercegovini. Prema sinoptičkim kartama, 17. i 18. decembra očekujemo jedan prodor južne fronte koja bi u BiH donijela malo veće količine padavina i otjerala ovu maglu iz naših gradova”, naglašava Zulum.

Tada je moguće i povećanje temperatura, kako jutarnjih tako i dnevnih.

“Prema tim kartama, početkom treće dekade mjeseca očekujemo pad temperatura. Naime, temperature bi se spuštale i do minus 10 stepeni Celzijusa”, ističe Zulum.

Prema njegovim riječima, magla u ovo doba godine je sasvim normalna pojava u kotlinskim predjelima.

Problem je sada što se u urbanim zonama javlja i smog, koji nastaje usljed saobraćaja, industrije, a veliku ulogu u svemu imaju i domaćinstva koja se griju na čvrsti ogrjev, kazao je Zulum. Sve to doprinosi zagađanju zbog kojeg je u Kantonu Sarajevo, općinama Kakanj i Zenica proglašeno stanje pripravnosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: