Od 25. aprila nema carina za robu iz inostranstva do 300 KM

Dugoočekivana odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih carina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od 25. aprila 2018. godine.

Kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih carina.

Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih carina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

– Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih carina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja. Kada se radi o ovoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH, saopćeno je iz UIO BiH.

Kad su u pitanju privrednici nova odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih carina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osavremenjivanje postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost. Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, tačnije sredstva za obavljanje registrovane djelatnosti i njihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: