Od 15. novembra u BiH će se moći uvoziti vozila starija od sedam godina

Iako je ranije bilo planirano da proces homologacije u BiH počne danas, građani naše zemlje će od 15. novembra moći da uvezu polovna vozila koja su starija od sedam godina, a koja imaju “euro 3” motor. Epilog je to odluke državnog ministra za promet i komunikacije Rude Vidovića.

Neophodna norma je “euro 3” motor. Naknada za uvoz 150 KM

Milionski promet

Procjenjuje se da će se ovim potezom za godinu dana u oblasti homologacije napraviti promet od nevjerovatnih milion KM, po osnovu izdavanja dokumenata i uvjerenja.

– Bilo je kašnjenja u procedurama oko objavljivanja propisa, tako da su oni doneseni tek u četvrtak. Kako od tog trenutka pa do početka procesa mora proteći osam dana, odlučili smo se da početak pomjerimo za 15. novembar – kazao nam je Drago Talijan, predstavnik konzorcija izabranog za provođenje sistema homologacije u BiH.

Plaćanje dažbina

Iako će ove sedmice biti saopćeno više detalja u vezi s procedurom i koštanjem uvoza automobila starih najviše 12 godina, Talijan kaže da će naknada za uvoz putničkih vozila do osam sjedišta iznositi 150 KM, te da će se osim toga plaćati i određene dažbine za usluge ovlaštenim uvoznicima, odnosno državi.

– Ukidanjem ograničenja uvoza vozila do sedam godina trebalo bi doći do veće ponude automobila, a samim tim i korekcije cijena, odnosno pojeftinjenja. Dakle, građani će moći kupiti jeftina, sigurna, ekološki prihvatljiva, te vozila koja su prilagođena našem saobraćaju – tvrdi Talijan, objašnjavajući da, primjera radi, neće moći biti uvezena vozila koja nisu prilagođena za saobraćaj po desnoj traci ili koja imaju druge nedostatke u pogledu boje ili svjetlosno-signalnih uređaja.

Šta je sporno

I dok su procedure prilikom uvoza automobila koji podliježu homologaciji jasne, dosta spornih detalja bit će u procesu takozvane tipske homologacije. Niz primjedbi na taj proces imaju i ovlašteni distributeri vozila, tako da se tek očekuje epilog rasprava o ovoj temi.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: