Od 1. jula tokom dana bit će omogućen dvosmjerni promet kroz tunel Crnaja

Iz JP Ceste FBiH najavljeno je da će od 1. jula kroz tunel Crnaja vozila saobraćati dvosmjerno, što znači da će se olakšati protok saobraćaja i smanjiti duge kolone koje su zabilježene proteklog vikenda.

Dvosmjerni saobraćaj će biti omogućen od 1. jula, svakog dana od 5 ujutru do 20 sati navečer.

“Izvođači radova su nas uvjerili da do kraja juna, uz sadašnji naizmjenični režim prometa kroz tunel, mogu završiti betoniranje podnožnog svoda, gdje se zbog loših geoloških uvjeta u srednjem dijelu tunela moralo raditi dodatno ojačanje mikrosipovima, što je utjecalo na prolongiranje završetka ove faze rada. S druge strane, od 1. jula pustit ćemo potpuno, znači dvosmjerno, promet kroz tunel svakog dana od 5 do 20 sati, čime će se spriječiti zadržavanje i zastoji pred tunelom ne samo u ključnim mjesecima turističke sezone, kada se i očekuje najveći promet na ovoj magistralnoj cesti, već i nakon tog perioda”, rekao je direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Od 1. jula, samo u razdoblju od 20 sati navečer do 5 ujutro promet bi se kroz tunel odvijao jednom trakom naizmjenično, kako bi se izvodili preostali radovi na rekonstrukciji tunela.

Ovakav, brži režim prometa kroz tunel zadržao bi se sve do završetka radova, odnosno do izgradnje kratkih mostova prije tunela s obje strane.

“Smatramo da je ovo dobra informacija za sve koji koriste ovaj putni pravac, jer znači da nakon 30. juna više uopće neće biti ograničenja prometa u dnevnim satima. Prvobitno je bilo planirano da se naizmjenični režim prometa vrati nakon ljetnih mjeseci. Produžetkom trenutnih radova do kraja juna omogućit ćemo nesmetan promet i u ostatku perioda do završetka rekonstrukcije tunela”, ističe Pravdić.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.