Od 1. jula skuplje gorivo u BiH: Naftaši odgovorili šta je razlog za povećanje cijena

Na nekoliko benzinskih pumpi litar benzina košta 1,71 i 1,86 KM po litru, a dizel se prodaje po, otprilike, identičnoj cijeni. Zavod za statistiku RS izračunao je da su prosječne cijene benzina u maju bile 1,54 KM, a dizela 1,51 KM. 

Naftni distributeri u RS-u, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, tvrde da su samo usaglasili svoje cjenovnike s rafinerijskim, a koje su u posljednje vrijeme, kako kažu, podigle cijene zbog rasta na svjetskom tržištu. Portparolka Ministarstva trgovine i turizma RS Jovana Đurić za Srpskainfo kaže da je i dalje na snazi Uredba kojom je ograničena marža na naftne derivate u RS-u, koja je donesena u aprilu. 

Tom uredbom je u maloprodaji marža na gorivo ograničena na 0,25 KM po litru, a 0,06 KM u veleprodaji. Za ovaj potez su se odlučili zato što su utvrdili da naši uvoznici i distributeri i nisu baš usaglasili svoje cijene s nabavnima, koje su bile rekordno niske. 

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene nakon što se plate obaveze prema državi, a u ovom slučaju riječ je o akcizi, putarini i PDV-u.

(Avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: