Oboljenja slična gripi prijavilo osam od deset kantona u FBiH

U Federaciji BiH je, prema prispjelim podacima iz nadzora, tokom prve sedmice ove godine u porastu broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi i broj slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

Zavod za javno zdravstvo FBiH na web stranici navodi da je oboljenja slična gripi prijavilo osam od deset kantona u Federaciji BiH.

– Oboljenje se javlja u svim dobnim skupinama, ali se najveći morbiditet registrira kod male djece i djece školske dobi – navode iz Zavoda.

U periodu od oktobra prošle godine do 8. januara ove godine prijavljeno je 11.382 slučaja slična gripi.

Da bi se smanjio rizik od gripe stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužve (skupova i zatvorenih prostora), u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće.

Preporučuje se i često pranje ruku sapunom i vodom jer to smanjuje rizik, ako sapun i voda nisu dostupni koristiti sredstva na bazi alkohola. U slučaju bolesti savjetuje se ostanak kod kuće, kao i provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina.

Inače, sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških s lošim ishodom. Simptomi su visoka temperatura, kašalj (obično suhi), glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, grlobolja i curenje nosa.

Većina ljudi se oporavi i simptomi prestaju u roku od sedam dana i bez liječničke pomoći.

 

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: