Objavljena prognoza za sljedeća tri mjeseca, u januaru nas očekuje pravo iznenađenje

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather na svojim je internetskim stranicama objavila dugoročnu vremensku prognoza za Europu koja obuhvaća zimske mjesece – decembar, januar i februar.

Naravno, za nas je najvažnije što AccuWeather kaže o vremenskim prilikama na Balkanskom poluotoku, a prema njihovim prognozama to područje može očekivati zimu s količinom padavina manjom od prosjeka. Upravo bi manjak padavina mogao povećati mogućnost suše, ali i opasnost od požara na širokom području od juga Španije do Balkana.

– To ne znači da na spomenutim područjima neće biti kiše, ali količina će biti manja od prosjeka – naglašavaju iz AccuWeathera.

Nekih većih snježnih oluja na Balkanu ne bi trebalo biti, a najveća vjerovatnost da nas bijele pahulje zatrpaju postoji potkraj januara i tokom februaru.

AccuWeather prognozira da će prava i oštra zima pogoditi tek baltičke zemlje, ali da će i ona biti blaža od prosjeka. Brojne oluje predviđaju i za područje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će srednju Europu prava zima pogoditi tek u januaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: