Obilne padavine u BiH:U Sarajevu potopljena brojna naselja, blokiran saobraćaj

Dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti su paralizirani, nakon što su zemlju od četvrtka pogodile obilne padavine.

Dijelovi glavnog grada Sarajeva su pod vodom, dok radnici civilne zaštite pokušavaju osposobiti putnu komuniklaciju Sarajevo- Foča, koja je u prekidu. Općina Trnovo u cijelosti je odsječena.

Klimatolog Bakir Krajinović rekao je Al Jazeeri da je Federalni hidrometeorološki zavod najavio i upozorio na promjene vremena i nepogode još prošle sedmice, ali da je količina padavina tolika da je bilo teško izbjeći poplave.

Poplavljen dautoput kod petlje Butile, zatvoren izlaz prema Sarajevu

Kako izvještava Klix.ba obilna kiša uzrokovala je izljevanje rijeke Bosne na području Rajlovca.

Voda koja se izlila iz korita poplavila je dio autoputa kod petlje Butile te je zbog sigurnosti vozača obustavljen izlaz prema Sarajevu.

Kiša je od jutros uzrokovala brojne probleme na širem području Sarajeva, koje već dva sata nema redovno napajanje električnom energijom

Zatvoreni pješački mostovi

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo privremeno je zatvorila pješačke mostove kod hotela Bristol i mosta Ars Aevi, javlja agencija Fena.

Mostovi su zatvoreni zbog sigurnosne situacije izazvane nevremenom koje je pogodilo područje Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, te porastom nivoa rijeke Miljacke.


Vodostaj Miljacke u padu

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Miljacke koji je izmjeren u 11 sati u Sarajevu kod mosta u ulici Hamdije Čemerlića iznosio je 166 centimetara i u padu je u odnosu na mjerenje u 10 sati kada je bio 176 cm, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uslijed obilne kiše, koja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada gotovo dva dana, pojedini dijelovi su u četvrtak ujutru osvanuli pod vodom. Najteža situacija je u Otesu i na Ilidži, gdje je velike probleme izazvala nabujala rijeka Željeznica. Vodostaj Željeznice izmjeren na Ilidži u 10 sati iznosio je 221 centimetar.

Miljacka je u pojedinim dijelovima toka kroz Sarajevo dostigla izuzetno visok nivo, ali još uvijek ne prijeti da će se izliti. Stoga je informacija iz Agencije za vodno područje rijeke Save u opadajućem trendu vodostaja optimistična, a uz to je i intenzitet padavina oslabio.


Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo održala je hitnu sjednicu povodom obimnih poplava na području kantona te pomno prati posljedice nastale na terenu.

Kako je potvrđeno iz Press službe KS, članovi Vlade KS u narednom periodu redovno će obavještavati javnost o svim poduzetim mjerama i zaključcima u vezi sa novonastalom situacijom.Veći dio Sarajeva ostao bez električne energije

Veći dio Sarajeva ostao je nešto iza 10 sati bez električne energije.

Kako portal Klix.ba izvještava, došlo je do kvara na trafostanici Reljevo. To je uzrokovalo da veći dio glavnog grada Bosne i Hercegovine ostane bez električne energije.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu te rade na otklanjanju kvara.

U gradu ne rade ni semafori.


Velika materijalna šteta u Jablanici

Velike kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima te na putnoj infrastrukturi na cijelom području općine.

Od ranih jutarnjih sati jučer su čišćena novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati, javlja Fena.

Saobraćaj na tom putnom pravcu je uspostavljen, ali se vozačima i dalje preporučuje oprez radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima pokrenuto je i nekoliko novih klizišta, a u toku jučerašnjeg dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija. Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

U četvrtak je održana i sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Jutros su sve putne komunikacije na području općine Jablanica prohodne uz otežano kretanje poslije jučerašnjeg nevremena koje je uzrokovalo veći broj odrona kako na magistralnim i regionalnim, tako i na lokalnim putevima, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.


Klizište ugrozilo benzinsku pumpu u Vojkovićima

Poplave koje su nastale usljed obilne kiše izazvale su veliku materijalnu štetu na području Opštine Istočna Ilidža.

Rijeka Željeznica nabujala je i na području naselja Vojkovići na području općine Istočna Ilidža.

Bujica je pokrenula klizište čime je ugrožena benzinska pumpa SAS-Vojkovići.


Novitović: Ugroženi Istočna Ilidža i Trnovo

„Ugrožena je Istočna Ilidža i Trnovo“, rekao je Al Jazeeri Milan Novitović, šef uprave civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

„Trnovo trenutno nema niti jedan pristupni put. Kolege iz Federacije pokušavaju da uspostave komunikacija sa Trnovom. Veliki je broj poplavljenih objekta i u Trnovu i u Istočnoj Ilidži. Ugroženo je više objekata za stanovanje. Na teren je upućen veliki broj pumpi za ispumpavanje vode. Trenutno nam nedostaje gumenih čizmi“.


Krajinović: Ovo što nam se desilo jeste priroda

Klimatolog Bakir Krajinović rekao je Al Jazeeri da je Federalni hidrometeorološki zavod najavio i upozorio na promjene vremena i nepogode još prošle sedmice, ali da je količina padavina tolika da je bilo teško izbjeći poplave.

„Treba gledati realno kada je u pitanju slika atmosfere i ovih nepogoda koje su nas zadesile. One su bile vidljive tri ili četiri dana prije. Zato smatram da smo na vrijeme dali upozorenja građanima i institucijama. Ali, i pored toga ovakve ekstremne pojave ne mogu se izbjeći“, rekao je Krajinović.

„Činjenica je da su količine padavina između 60 i 120 litara [po kvadratnom metru]. Takve padavine su ekstremno visoke i one imaju za posljedicu izlijevanje manjih vodotoka i bujičnih tokova, uključujući Željeznicu i ostale rijeke u ravničarskim predijelima Kantona Sarajevo. To se dešavalo i prije. Ljudski faktor u ovome je sada sveden na minimum. Ovo što nam se desilo jeste priroda. Kada imate u 24 sata skoro tromjesečnu količinu padavina, onda nema tog čovjeka koji će spriječiti ovakve nepogode“.

„Imate Njemačku koja je imala sličnu situaciju i toliko žrtava jer su bile enormno velike količine padavina na tom uskom području. Mi na sreću nismo imali toliku količinu padavina, ali i ovo što je palo [između 60 i 120] napravilo je to što je napravilo. Priroda je, dakle, sada glavni uzrok stanja koje imamo na terenu“, rekao je Krajinović.


Polavljeno naselje Otes

Kiša koja od jučer pada u cijeloj Bosni i Hercegovini izazvala je velike probleme u saobraćaju, dok su mnoga naselja u Sarajevu potopljena, a saobraćaj blokiran.

Kiša koja je padala tokom noći poplavila je saobraćajnice u glavnom gradu BiH, a mnoga sarajevska naselja su jutros pod vodom.

Probleme su napravile i rijeke Željeznica i Tilava što je uzrokovalo poplave u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir i drugim mjestima.

U vatrogasnoj službi Kantona Sarajevo rekli su da su poplavljene zgrade i porodične kuće, da su ekipe na terenu i da evakuišu ljude. Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Navedeno je da korisnike staračkog doma u tom naselju prebacuju na više spratove.0px


Nabujala Miljacka

U centru grada rijeka Miljacka je nabujala, a visok vodostaj primijećen je kod mosta Ćumurija i na Skenderiji


Otežan saobraćaj

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Zbog izljevanja vode na ceste i klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo, alternativni pravac je preko Igmana, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je jutros crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Očekivana količina padavina na području Mostara je između 40 i 60, lokalno 80 litara po metru kvadratnom. Istovremeno, u Sarajevu se danas očekuje između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.


Poplave u Beogradu

Zbog obilnih padavina koje od jučer ne prestaju u Beogradu vatrogasne ekipe su na terenu, a saobraćaj je usporen jer su ulice prekrivene vodom.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se ujutro i prije podne u sjevernim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekuju obilne padavine – od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

Klimatolog Vladimir Đurđević kazao je za medije u Srbiji kiša ne prestaje zbog sudara toplih i hladnih frontova.

“Nalazimo se u toplom sektoru ciklona, zbog toga velika razlika u temperaturi između nas i Ljubljanje, gde je znatno hladnije. U sudara tih toplih i hladnih frontova imamo kišu koja ne prestaje. Planeta je toplija za 1,2 stepena, te je i kod nas toplije. Nije to direktna posledica klimatskih promena. Dešava se da se zaglavi vreme, te se desi da se neko vreme zadrži na nekom područjem. Danas i juče kod nas imamo sličnu situaciju”, kazao je Đurđević.

Regiju su u maju 2014. godine pogodile velike poplave. Od posljedica olujnog vjetra sa kišom, koji je prourokovao poplave i klizišta, poginulo je oko 50 ljudi, najviše u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Nevremenom su bili pogođeni i dijelovi Hrvatske.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: