Obilježena 15. godišnjica prvog povratka u BiH: PONOS I SUZE U MAHALI

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Osmaci, u naselju Mahala kod Osmaka održana je svečana akademija, kojom je obilježena 15. godišnjica prvog povratka u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Mahaljani su 24. avgusta 1996. godine, poštujući Anex 7 Dejtonskog sporazuma, stigli u svoje rodno mjesto, kako bi započeli čišćenje svojih uništenih kuća i avlija. A onda, nekoliko dana kasnije, tačnije 29. avgusta, selo su opkolili srpski specijalci i krenuli u brutalno premlaćivanje povratnika. Nekoliko dana kasnije, od zadobivenih povreda u tuzlanskoj bolnici je preminuo Muradif Alić.

No, Mahaljani su danas, zajedno sa mnogobrojnim gostima, slavili povratak. Akademija je započela izvođenjem himne Bosne i Hercegovine koju su uživo svirale Hasnija i Merima Karić. Potom, mladi tuzlanski glumac Nedim Malkočević je recitovao pjesmu “Mora”, pjesnika Abdulaha Sidrana, a prikazani su i čuveni televizijski prilozi o povratku u Mahalu iz 1996. godine.

Prisutnima se potom obratio harizmatini Fadil Banjanović Bracika, lider povratka u Podrinje. On je kazao da je povratak u Mahalu, ustvari, otvorio vrata povratka u Podrinje. Nedugo nakon povratka u Mahalu, kazao je Bracika, mogao se osjetiti i miris Drine.

Na akademiji je odata počast šehidima Mahale, ali i svim šehidima Bosne i Hercegovine, a Sedina Cakor je izvela ilahiju šehidska.

“Njih se sjećamo i ne zaboravljamo. To su najbolji bosanski sinovi” rečeno je na akademiji. Prisutnima se obratio i Edin Rami, bivši načelnik opštine Osmaci i aktuelni savjetnik za povratak i dijasporu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji je poručio da povratnici moraju biti aktivniji, te da ne smiju biti pasivni posmatrači.

“Kod Bošnjaka se upale sve lampice kada se najavi markiranje entitetske linije od stra ne Dodika i SNSD-a, a mnogi Bošnjaci u svojim glavama imaju tu markiranu liniju. Često neki, mogu slobodno reći koji su nedorasli funkciji koju obnašaju, u ne formalnim razgovorima za svoje sunarodnjake, koji su se vratili u manji bh. entitet kažu: oni tamo iz RS-a. Ili imaju odnos prema RS-u kao da je nešto strano“, kazao je Ramić, dodajući da je za njega Mahala, ali i sva druga podrinjska mjesta – samo Bosna i Hercegovina.

 

Samir Karić /Oslobođenje

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: