Obavljeno žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću

Centralna izborna komisija (CIK) BiH organizirala je danas u Sarajevu žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani 2. oktobra.

Prva koja je izvučena je Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka.

Prije početka žrijebanja, predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je kazao da u žrijebanju učestvuje ukupno 451 politički subjekt, od čega 102 političke partije, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.

Napomenuo je da jedna politička stranka i tri koalicije, koje su se prijavile za učešće na izborima i ovjerene su, nisu u zakonskom roku “dostavile kandidate” za svoje političke subjekte i neće učestvovati u žrijebu.

– Nakon što se izvrši konačan žrijeb, prema izbornim jedninicama – gradovima i općinama, Centralana izborna komisija će dostaviti utvđeni redoslijed, s obzirom na to da su se određeni politički subjekti prijavili za određene izborne jedinice. To će biti osnova na osnovu koje će općinske, odnosno gradske izborne komisije vršiti žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda odnosno biračkih mjesta u općinskim izbornik komisijama – pojasnio je Šantić.

Na današnjem žrijebanju prvu poziciju dobila je Nova bh. patriotska stranka, pa slijedi Spasojević Goran nezavisni kandidat i Kovačević Drago kao treći.

HDZ BiH je dobio sedmu poziciju, a SNSD 13.

SDA- SBB koalcija je dobila 16. poziciju. HDZ 1990 je na 138. mjestu, a koalicija SDP – DF na 164. mjestu SDU se voljom žrijeba nalazi na 200. poziciji, dok je DF na 212. 232. broj na glasačkom listiću bit će Luburistička stranka BiH, 251.

SDS dok je kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković dobio broj 263. 279. broj na glasačkom listiću je koalicija PDP – NDP, dok je 280. SDP BiH. 282. broj na glasačkom listiću je SDA-SBB-SBiH. 300. broj na glasačkom listiću je Prva bh. stranka. 315. broj na glasačkom listiću je HDZ BiH 316. broj na glasačkom listiću je Stranka demokratske aktivnosti A-SDA 325. broj na glasačkom listiću je Savez za bolju budućnost – Fahrudin Radončić. 332. broj na glasačkom listiću je SDA. 333. broj dobio je BOSS, 386 Stranka penzionera/umirovljenika BiH. DNS bit će na broju 404 na glasačkom listiću, Naša stranka 405, Stranka dijaspore BiH 406. Povratak otpisanih nalazit će se na broju 413, PDP na broju 439 a HNS BiH. 
Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je danas istaknuo da sve općine nisu osigurale novac za lokalne izbore, dodajući da ime više od desetak općina kojima ovih dana ponovo šalju dopise i organiziraju sastanke.

Po njegovim riječima, u pojedinim općinama nisu uopće usvojeni budžeti, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za provođenje izbora, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za rad, odnosno naknadu općinskih izbornih komisija.

– To su sve otvorena pitanja. Iskoristit ćemo priliku na neposrednom sastanku da ih upoznamo s njihovim obavezama, a onda ćemo, u skladu sa zakonom, ići prema višim nivoima vlasti, jer su oni u skladu sa zakonom obavezni da kompenziraju nedostajuća sredstva ukoliko jedince lokalne samouprave to nisu u stanju učiniti – kazao je Šantić.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: