OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA U BIH OD 15.NOVEMBRA

Posjedovanje zimske opreme u BiH obavezno je  u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove. U ovom periodu sva motorna vozila u BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovozu.

Zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone. Na vozilu se, dodaje, mogu nalaziti i gume sa ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove.

Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra. Kazna za neposjedovanje zimske opreme za privatno lice  iznosi 40 maraka,  dok se kazne za pravne subjekte kreću od 500 do 5.000 KM.
Motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lanci, lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

Kada je u pitanju neophodna zimska oprema, zemlje u okruženju ne odskaču od BiH. Tako je u Hrvatskoj zimska oprema obavezna kad je kolovoz pokriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone moraju imati četiri zimske (ili M+S) gume ili četiri ljetne sa minimalnom dubinom profila četiri milimetra i lanci za snijeg, koji su u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove). Zimska oprema vozila iznad 3,5 tone zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim točkovima ili upotrebu lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje iz saobraćaja.

U Srbiji je nedavno odložena primjena člana 121 Pravilnika o obaveznom posjedovanju zimskih pneumatika za sva četiri točka do 1. maja 2011. godine. Do tada će se striktno primjenjivati odredbe starog Pravilnika koji pod zimskom opremom podrazumijeva najmanje dvije zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri ljetnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, kao i upotrebu lanaca na pogonskim točkovima.

Vozači koji poslije 15. novembra putuju u Sloveniju obavezni su da upravljaju vozilom koje na sebi ima četiri zimska pneumatika sa oznakom M+S i sa minimalnom dubinom profila od tri milimetra ili četiri ljetne gume sa minimalnom dubinom profila od tri milimetra i sa pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku.

U Austriji je obavezna upotreba zimskih pneumatika sa minimalnom dubinom profila četiri milimetra ili ljetnih pneumatika sa minimalnom dubinom profila 4 milimetra sa lancima za snijeg na pogonskim točkovima. Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg su obavezni kod veće količine snijega i kad to traži saobraćajni znak. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja i do 5.000 eura.

Zimska oprema u Italiji je zakonski propisana na području doline Aosta, gdje je obavezna od 15. oktobra do 30. aprila. Na svim ostalim područjima upotreba zimske opreme obavezna je za vrijeme zimskih uslova vožnje. Dopuštena je upotreba zimskih ili ljetnih pneumatika sa lancima za snijeg.

U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski propisana, ali za jakog snijega ili veće količine snijega je obavezna upotraba lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. U takvim slučajevima upotreba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.

Od sredine 2006. godine u Njemačkoj je na snazi novi zakon koji reguliše upotrebu zimske opreme. On traži da sva vozila u vrijeme zimskih uslova moraju biti opremljena primjerenim pneumaticima – sa oznakom M+S. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila pneumatika.

U ostalim državama nema većih posebnosti u pogledu upotrebe zimske opreme. U nekim sjevernim evropskim državama je zimska oprema određena datumom: u Finskoj, Latviji, Estoniji i Švedskoj – između 1. decembra i 31. marta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: