OBAMA: “Iskažimo počast srebreničkim žrtvama kroz izgradnju budućnosti!”

Povodom 20. godišnjice Srebreničkog genocida, predsjednik SAD Barack Obama dao je izjavu koju u cijelosti prenosimo:

“Ovog 11. jula, zajedno sa ljudima svih vjera i nacionalnosti sjećamo se srebreničkog genocida. Žalimo zbog stradanja više od 8000 žrtava i odajemo počast sjećanju na one koji danas nalaze smiraj i sve one koji još uvijek nisu pronađeni.

Prije dvadeset godina, Srebrenica je opustošena. U genocidu koji se dogodio, braća, sinovi, muževi i očevi oteti su od njihovih porodica. Divljački su ubijeni u najvećem masakru koji se dogodio u Evropi u drugoj polovini prošlog stoljeća.

Ne možemo pružiti utjehu koja bi ublažila bol koju osjećaju porodice žrtava. Ali, moramo na Srebrenicu gledati otvoreno, obilježiti godišnjicu tragedije i izvući pouku.

Samo potpunim prihvatanjem onoga što se dogodilo u prošlosti, možemo graditi budućnost istinskog i trajnog pomirenja. Samo kažnjavanjem onih koji su počinili genocid, možemo obezbijediti pravdu da pomognemo porodicama žrtava da zaliječe rane.I samo kada zlo nazovemo pravim imenom možemo smoći snage da ga pobijedimo.

Kako se približavamo 20. godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prisjećamo se da je srebrenička tragedija učinila da se međunarodna zajednica pokrene i zaustavi ubijanje civila, da konačno zaustavi rat. Danas su Sjedinjene Države opredijeljene da zajedno sa svojim partnerima na Balkanu nastave pomagati zacjeljivanju rana iz prošlosti.

Iskažimo zajedno počast srebreničkim žrtvama i njihovim najmilijim kroz izgradnju budućnosti u kojoj će svi ljudi u Bosni i Hercegovini i na Balkanu živjeti zajedno u miru.

 

 

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.