Novalić o izmjenama Zakona o radu: Nije problem da za sada stanemo

Nakon burnog jučerašnjeg dana u kontaktu sa socijalnim partnerima, “Avaz” je razgovarao s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji se posljednjih dana našao na udaru javnosti. On je vrlo otvoreno pozvao sve da se vrate pregovorima.

Dakle, hitnost usvajanja izmjena Zakona o radu više ne postoji?

– Tako je! Nema te hitnosti. Niti je predviđeno da se one usvoje na narednoj sjednici Parlamenta. Ali, pošto vrijeme za donošenje novog kolektivnog ugovora curi, a rok je 18. mart, moramo imati rezervnu varijantu da ne bi nastao pravni vakuum, a to su izmjene Zakona o radu. Zato apeliramo na odgovornost rukovodstva sindikata i poslodavaca.

Kakvim ocjenjujete ove zahtjeve sindikata?

– Ti zahtjevi su ultimativni. Ne rješavaju nijedan problem zbog kojeg smo došli u ovaj spor. Znači, i dalje tvrdimo da je ovaj predloženi kolektivni ugovor u suprotnosti sa Zakonom o radu i da na određen način reanimira odredbe koje su nas dovele do momenta do kojeg smo došli s tužbama, beskonačnim pravima. Zahtjevi su postavljeni tako da se provedu onako kako su oni to naumili, ali nije problem da za sada stanemo s usvajanjem izmjena Zakona o radu.

Ali, kako onda doći do kompromisa o općem kolektivnom ugovoru?

– Ne može biti kompromisa da bude potpisan ovakav opći kolektivni ugovor! Ne mogu to dobiti. Zašto? Pa postoji kolizija sa zakonima, s budžetskom politikom, s Ustavom.

Dakle, opći kolektivni ugovor prihvatljiv za sve može samo biti prijelazno rješenje, da reguliramo samo ono što treba da se nađe u svim granskim ugovorima, a ono što pripada granskim ugovorima da toga nema u općem ugovoru. Pa ne mogu tekstilni i energetski sektor imati iste ulazne parametre.

Šta je s porezima

– Prvo, odakle nekome pravo da bez nas određuje minimalac? Meni to nikako nije jasno. Pa kakav je to sindikat koji, umjesto da radije zadrži sadašnji minimalac od 360 KM, pristaje na dvije varijante, jednu od 406 KM, a drugu od 285 KM. I onda kažu neka poslodavci uzmu koji hoće. Pa šta mislite koji će biti odabran od većine? Ali, i tu smo rekli: može to ostati, ako oni to mogu braniti pred radnicima. Ali, onda Vlada treba vremena da promijeni Zakon o porezima i doprinosima da kažemo: možete isplatiti 285 KM ako ćete tako izaći pred radnike!

 

 

 

 

 

 

 

(Avaz)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: