Novac od vrećica u džepovima trgovaca

vrecica2Naplata plastičnih vrećica u trgovinama od kupaca pravno je neutemeljena s obzirom na to da bi trgovci tek za mjesec trebali da postanu obavezni plaćati državi naknadu za njih, rekli su u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH je, kako je kazao Edin Terzić,  savjetnik za okoliš, pripremilo prijedlog uredbe kojom se za trgovce uvodi naknada od pet feninga po kesici i očekuje se da će je Vlada FBiH usvojiti u narednih mjesec.

Ipak, sve je više trgovina koje kupcima već naplaćuju pet do deset feninga po vrećici, u zavisnosti od njene veličine i od odluke samih trgovina, pišu Nezavisne novine.

“Neke trgovine već duže vrijeme naplaćuju plastične vrećice od potrošača, a ne uplaćuju dio sredstava u Fond za zaštitu okoliša, što im omogućava direktnu zaradu”, naglasila je Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Istakla je da se potrošači slažu da je ovo dobar način da se smanji upotreba plastičnih vrećica i zagađivanje okoliša.

“Međutim, ako novac ne ide za zaštitu okoliša već u džepove trgovaca, onda nije postignuta svrha i u tom bi slučaju trebalo da reaguje nadležna inspekcija ili predlagač uredbe zbog preuranjene naplate. Ovo je samo još jedan dokaz da je potrošač uvijek oštećena strana”, rekla je Bakalović.

Napomenula je da Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH nije mogla poduzeti konkretne mjere jer nema konkretne žalbe potrošača sa svim žalbenim elementima u pogledu naziva trgovaca, vrsta plastičnih vrećica i njihove prodajne cijene.

Terzić je kazao da će plastična kesica uredbom biti definisana kao roba, što sada nije, što će omogućiti kontrolu trgovaca da uplaćuju naknade za onoliko kesa koliko ih zaista bude.“Proizvođač trgovcu isporučuje vrećicu i ispostavlja fakturu. Preko tih faktura će biti kontrolisani trgovci i moraće platiti porez na dodanu vrijednost tako da će ih kesa izaći osam do deset feninga”, napomenuo je Terzić.

Rekao je da nema mogućnosti da se trgovcima naredi da li će i u kojem iznosu naplaćivati vrećice od kupaca. Dodao je da će trgovce na to vjerovatno opredijeliti čista matematika, imajući u vidu da su neki već počeli da naplaćuju vrećice.

Terzić je istakao da će ista uredba biti donesena u RS i u približno istom periodu.

Uvođenje naknade za vrećice od 20 mikrona na području BiH, koja će biti uplaćivana u fond za zaštitu okoliša, inicirala je nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa.

Želi se destimulisati korištenje plastičnih vrećica s obzirom na to da u BiH godišnje bude potrošeno više od milijardu njih, a treba stotine godina da se razgrade, te uticati na građane da pređu na platnene cekere i kvalitetnije vrećice za višekratnu upotrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.