Nova pravila za uvoz u BiH

U Bosnu i Hercegovinu će se još do kraja maja moći uvoziti polovni automobili sa motorom Euro 4 i novi sa motorom Euro 5. Tada na snagu stupa odluka o minimumu standarda prilikom uvoza vozila.

Nakon toga, odnosno od 1. juna, moći će da se uvoze samo polovna vozila sa Euro 5 motorom i nova sa Euro 6 motorom. To znači da će u BiH moći da se uvoze polovna vozila stara do deset godina.

Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahtjeva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

“Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida”, kaže predsednik Udruženja Haris Muratović.

Kaže da su na osnovu odluke iz 2016. godine kojom je, takođe, ograničen uvoz automobila, evidentni višestruki benefiti po našu širu društvenu zajednicu. Smanjena je prosječna starost uvezenih vozila na 8,5 godina, smanjen je broj uvezenih polovnih vozila i povećan uvoz novih.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza korišćenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova sa sadašnjih Euro 4 normom.

Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme. 

(Blic)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: