Nova klasifikacija u BiH: Sluga i čuvar štale nova zanimanja

Čuvar prtljaga, praznilac automata za igru, živoder, perač fabrika, sjekač šiba i trske, pastir, čuvar mosta i čuvar usporene vožnje, plesni partner ili sluga – samo su neka od zvaničnih zanimanja prema novoj verziji klasifikacije zanimanja u BiH.

“U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem, i to ju je pratilo kao njena lična karakteristika. Međutim, prestrukturisanjem privrede pojavljuju se novi poslovi i javila se potreba za definisanjem klasifikacija koje se steknu obrazovanjem i onih drugih zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac”, navodi se u objašnjenju namjene klasifikacije zanimanja koju je objavila Agencija za statistiku BiH.

Tako se zanimanja u klasifikaciji definišu prema sadržaju rada u zanimanju, na primjer pletač košara, zatim prema rezultatu rada, ribar, ili prema mjestu obavljanja posla, skladištar, vrtlarski radnik, ili prema sredstvima rada kao što je na primjer rukovalac postrojenja i slično, pišu sutrašnje “Nezavisne novine”.

Još neka od zanimljivih zanimanja koja se mogu naći u klasifikaciji su peglač, sastavljač naočala, torbar, ronilac spužvi i korala, sedlar, šeširdžija, bačvar, kolar, podrumar, sirar, maslar, tjesteninar, slovoslagač, čipkar, pletač slame, tetovirač, potkivač, dimnjačar, plesni partner, sluga, ženidbeni posrednik i drugi.

Građani mogu da se izjasne i kao seljaci, čuvari štala, čuvari tunela, gatare iz dlana, pretskazivači sreće i budućnosti, noćni plesač, izrađivač ljekovitih proizvoda od meda i mnoga druga.

Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Dževad Hadžić rekao je da u ovoj klasifikaciji ima svakakvih zanimanja zbog toga što su je radili nestručni ljudi, a predsjednik Sindikata obrazovanja RS Stevan Milić smatra da veliki broj zanimanja u ovoj klasifikaciji predstavlja stare zanate koji su izumrli i kojima se skoro niko ne bavi.

Klasifikacija zanimanja je obavezan statistički standard, koji se koristi pri evidentiranju, prikupljanju, obradi i iskazivanju podataka važnih za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

SRNA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: