Nova godina donijela poskupljenje struje i cigareta

Na početku nove kalendarske godine, građani BiH našli su se na udaru poskupljenja koja će dodatno iscrpiti ionako skroman budžet. Kako je i najavljeno, električna energija te duhanski proizvodi skuplji su od jučer, 1. januara. Regulator poskupljenja električne energije odobrio je povećanje cijena, ali se postavlja pitanje je li poskupljenje bilo realno, kada je recesija u BiH duboko prisutna kod više od 50 posto stanovništva.

Cijene u maloprodaji

Mesud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača BiH, kazao je da će se povećanje cijena energenata odmah direktno odraziti na budžet stanovništva.

– Situacija se svakog dana pogoršava, jer svako poskupljenje najdrastičnije se odražava na džep najsiromašnijih. Šta nas očekuje dalje, neizvjesno je. Čim dođe do poskupljenja jednog energenta, sigurno da se može odraziti na cijene u maloprodaji robe i cijene usluga – govori Lakota.

On napominje da se, kada je energija u pitanju, može očekivati pomjeranje cijena te da ne treba zaboraviti da prijevoz, privreda i svi segmenti života i rada ovise djelimično o energiji te samim tim i o cijeni energenta.

Bogati i siromašni

– Mi nemamo valjanu i validnu strategiju, zasnovanu na dugoročnoj osnovi. U zemljama Evropske unije postoje proizvodi koji su jeftiniji od istih takvih u BiH, dok, suprotno tome, odnos u platežnoj moći ljudi drastično se razlikuju. Rezultat toga je da nemamo srednji sloj, koji bi trebao biti razvojna komponenta društva. Građani kupuju sve manje hrane. Imamo bogate i siromašne – pojasnio je Lakota.

Činjenica je da je bh. društvo na jednom vrlo niskom nivou kada je životni standard u pitanju, a dodatna poskupljenja otežat će ionako tešku ekonomsku situaciju.

– Kada su u pitanju pomjeranja cijena, imam informaciju da će nafta i njeni derivati još pojeftiniti. To je s jedne strane dobro, a s druge loše. Mi, nažalost, nemamo zdravu konkurenciju te je cjelokupna situacije s promjenama cijena širokog spektra u narednom periodu neizvjesna – kazao je Lakota.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: